xylitol: användningsområden och risker

Xylitol är en kolhydrat som finns i björken och flera sorters frukt. Den har en kemisk struktur som ser ut som en korsning mellan ett socker och en alkohol, men det är varken.

Anatomi en öroninfektion

Xylitol är ett sockerfritt sötningsmedel adderas till vissa livsmedel. Det är nästan lika söt som socker (sackaros), men har färre kalorier.

Personer med diabetes använder ibland xylitol som sötningsmedel. Blodsockernivåer bo på en mer konstant nivå med xylitol än med vanligt socker. Detta beror på att det tas upp långsammare av kroppen.

Vissa typer av tuggummi eller munvårdsprodukter, såsom tandkräm och munvatten, innehåller också xylitol. Mun bakterier kan inte använda xylitol som energikälla, så detta kan hjälpa till att förebygga karies.

Forskare har studerat xylitol hos barn med frekventa earaches för att förhindra akuta attacker av mellanörat inflammation (otitis media). Ett sätt det kan hjälpa är genom att hämma tillväxten av bakterier. Fler studier behövs för att bekräfta dess effektivitet för detta och andra användningsområden.

Optimala doser av xylitol har inte ställts in för alla förhållanden. Kvalitet och aktiva ingredienser i kosttillskott kan variera kraftigt från tillverkare till tillverkare. Detta gör det svårt att sätta en standard dos.

Xylitol utvinns ur växtmaterial och finns som en ingrediens (additiive) i fler livsmedel, men mängden naturligt i livsmedel är mycket liten. Förutom gummi, kan xylitol nu i vissa hårda karameller, choklad, bord sirap, sylt och gelé.

Xylitol är mestadels säker, särskilt om de tas i mängder som finns i livsmedel. FDA har godkänt xylitol som livsmedelstillsats eller sötningsmedel.

Tillverkaren rekommenderar upp till 3,3 g xylitol tre gånger per dag för barn för att förhindra återkommande öroninfektioner. En rad doser (7-20 gram dagligen) har getts till vuxna och barn för att förhindra karies.

Bieffekter. Om du tar stora mängder xylitol, såsom 30 till 40 gram, kan du uppleva diarré eller gas. Att öka dosen gradvis kan hjälpa till att minimera dessa effekter.

Vilken Närings; Saknar du?