vulvodynia

Vulvodynia (vul-voe-DIN-e-uh) är kronisk smärta i området runt öppningen av slidan (vulva) för vilka det inte finns någon identifierbar orsak. Smärtan, brännande eller irritation i samband med vulvodynia kan göra dig så obehagligt att sitta under långa perioder eller ha sex blir otänkbart. Tillståndet kan pågå i månader eller år.

Om du har vulvodynia, låt inte avsaknad av synliga tecken eller förlägenhet om att diskutera symptomen hålla dig från att söka hjälp. Behandlingsalternativ finns tillgängliga för att minska din smärta och obehag.

Den huvudsakliga vulvodynia symtomet är smärta i underlivet, som kan kännetecknas av

Smärtan du upplever kan vara konstant eller tillfällig och kan pågå i månader eller år, men det kan försvinna lika plötsligt som det började. Du kan känna smärta i hela vulva område (generaliserade), eller det kan vara lokaliserad till ett visst område, till exempel öppnandet av slidan (vestibul).

Ett liknande tillstånd, vestibulodynia, kan orsaka smärta endast när tryck appliceras på det område som omger ingången till slidan.

Vulva vävnad kan se minimalt inflammerad eller svullen. Oftare, visas din vulva normalt.

Trots att kvinnor ofta inte berätta för sina läkare om problemet är vulvodynia en ganska vanlig sjukdom.

När ska en läkare

Vad kan du göra

Om du upplever smärta i underlivet, diskutera det med din läkare, eller be om en remiss till en gynekolog. Det är viktigt att ha din läkare utesluta lättare behandlingsbar orsaker till vulva smärta, såsom jäst eller bakterieinfektioner, andra hudåkommor, och medicinska problem som diabetes. Det är också viktigt att inte upprepade gånger använda over-the-counter behandlingar för jäst infektioner utan att se din läkare. När läkaren har utvärderat dina specifika symtom, kan han eller hon rekommenderar behandlingar eller sätt att hjälpa dig hantera din smärta.

Läkare vet inte vad som orsakar vulvodynia, men bidragande faktorer kan inkludera

Vad du kan förvänta från din läkare

Många kvinnor med vulvodynia har en historia av behandling för återkommande vaginit eller vaginal jäst infektioner. Vissa kvinnor med sjukdomen har en historia av sexuella övergrepp. Men de flesta kvinnor med vulvodynia har inga kända orsaker. Vulvodynia inte sexuellt överförbara eller ett tecken på cancer.

Eftersom det kan vara smärtsamt och frustrerande och kan hålla dig från att vilja ha sex, kan vulvodynia orsaka känslomässiga problem. Till exempel kan rädsla för att ha sex orsaka spasmer i musklerna runt slidan (vaginism). Andra komplikationer kan innefatta

Du kommer att börja med att se din husläkare eller primära vårdgivare. I vissa fall kan du remitteras till en läkare som specialiserat sig på förhållanden som påverkar de kvinnliga reproduktionsorganen (gynekolog).

Här är lite information för att hjälpa dig att förbereda för mötet, och att veta vad man ska förvänta sig av din läkare.

Innan din tid

För vulvodynia, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Tveka inte att ställa några andra frågor du har.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, såsom

Innan diagnostisera vulvodynia, kommer din läkare ställa flera frågor för att få en bättre uppfattning om din sjukdomshistoria och för att förstå platsen, arten och omfattningen av dina symtom.

Som en del av hans eller hennes bedömning, kan din läkare även utföra dessa tester

Vulvodynia behandlingar fokuserar på att lindra symptomen. Ingen behandling fungerar för varje kvinna, och du kanske upptäcker att en kombination av behandlingar som fungerar bäst för dig. Det kan ta veckor eller månader för behandling för att förbättra dina symtom märkbart. Behandlingsalternativ kan omfatta

Följande tips kan hjälpa dig att hantera symtomen vid vulvodynia

Det kan vara bra att prata med andra kvinnor som har vulvodynia. Prata med andra med villkoret kan ge information och hjälpa till att lindra känslor av isolering. Om tanken på en stödgrupp gör dig obekväm, kan din läkare kan rekommendera en rådgivare i ditt område – en med erfarenhet av att hjälpa kvinnor att hantera vulvodynia.

Besök din läkare