vitamin B12-test

En vitamin B12-test mäter mängden av vitamin B12 i blodet. Kroppen behöver denna B-vitamin för att göra blodkroppar och för att upprätthålla ett friskt nervsystem.

Vitamin B12 finns i animaliska produkter såsom kött, skaldjur, mjölk, ost och ägg. De flesta människor som äter animaliska produkter är inte benägna att utveckla brist på vitamin B12 anemi om deras kroppar inte kan absorbera det från livsmedel. Strikta vegetarianer (veganer) som inte äter animaliska produkter och spädbarn till mödrar som är strikta vegetarianer löper ökad risk att utveckla anemi och bör ta ett kosttillskott som innehåller vitamin B12. Vitamin B12 lagras i levern under ett år eller mer, vilket minskar en persons risk för anemi.

Vitamin B12 mäts vanligen samtidigt som en folsyra-test, eftersom en brist på antingen en eller båda kan leda till en form av anemi kallas megaloblastisk anemi. Brist på vitamin B12 påverkar också nervsystemet.

En vitamin B12 test används för att

Kontrollera om vitamin B12-brist anemi. Det finns flera riskfaktorer för anemi, såsom de som har haft mage eller tarm kirurgi, tunntarm problem, eller personer med en familjehistoria av denna anemi; Diagnostisera orsaken till vissa typer av anemi, såsom megaloblastisk anemi; Hjälpa till att hitta orsaken till demens eller andra nervsystemet symtom såsom stickningar eller domningar i armar eller ben (perifer neuropati); Se om vitamin B12-brist anemi är närvarande efter en person har fått diagnosen atrofisk gastrit.

Inte äta eller dricka (annat än vatten) i 10 till 12 timmar före testet.

Din sjukvårdspersonal ritning blod

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Medan du tränar, bör du räkna mellan …

Linda ett gummiband runt överarmen för att stoppa blodflödet. Detta gör att venerna nedan bandet större så det är lättare att sätta en nål i en ven; Rengöra nålen stället med alkohol; Sätt nålen i venen. Mer än ett nålstick kan behövas; Fästa ett rör vid nålen för att fylla den med blod; Ta bort bandet från din arm när tillräckligt med blod samlas; Sätt en kompress eller bomullstuss över nålen webbplats som nålen avlägsnas; Sätta press på platsen och sedan lägga på ett bandage.