vaskulär tillgång misslyckande – ämne översikt

diabetes Trender

Dialys är en livräddande behandling när du har njursvikt. För att hålla en regelbunden dialys schema, behöver du en robust dialys tillgång där blodet kan flöda in och ut ur kroppen. Det måste ha en bra, stabil blodflödet.

Oavsett om du har försökt att banta för en stund, eller din läkare har nyligen uppmanat dig att göra det för att hjälpa till att kontrollera din diabetes, förstår du att insatserna är höga; Inte bara kommer att förlora vikt hjälpa dig att se och må bättre, men det kan förbättra ditt blodsocker och i vissa fall kan du inte ens behöver medicinering längre; Men vissa dieter är bättre än andra, och det finns några som är särskilt dåligt för dig om du har typ 2-diabetes. Gör inte dessa sex kost misstag.

Om dialys tillgång misslyckas, kommer det att repareras eller bytas ut. Du och din läkare kommer att välja din nästa bästa alternativet för dialys tillgång.

Ring din läkare omedelbart om några tecken på problem; Ta för vana att tala med dina dialys sjuksköterskor och läkare om hur bra din tillgång gör.

Det finns två permanenta typer åtkomst

Om du behöver för att börja dialys direkt, kan din läkare placera ett rör i en ven, vanligen i halsen eller bröstet. Detta kallas en central venkateter. Du kan använda den när du ständig tillgång läker.

En arteriovenös (AV) transplantat görs genom att sätta in ett litet rör mellan en artär och en ven, vanligen i överarmen eller underarmen. En graft är ett bra val om du har små vener eller andra problem. Det kan ibland användas så snart som en vecka efter placeringen. Men ett transplantat kan inte pågå så länge som en fistel. Det är mer sannolikt att bli smittad eller att få smal och orsaka blodproppar; En arteriovenös (AV) fistel görs genom att direkt ansluta en artär till en ven, vanligen i överarmen eller underarmen. En fistel tenderar att hålla längre än ett transplantat, och det är mindre sannolikt att orsaka blodproppar och bli smittad. Du måste planera för en fistel, eftersom det behöver minst flera månader att läka efter placering. Men en fistel är den mest pålitliga tillgång typ.