väsande andning

Väsande är en högfrekvent visslande ljud som samtidigt andas. Vanligast väsande inträffar under andas ut (utgången), men det kan ibland vara relaterade till andas in (inspiration).

Väsande resultat från en förträngning av luftvägarna och vanligtvis tyder på en viss andningssvårigheter. Förträngning av luftvägarna kan orsakas av inflammation i astma, en infektion, en allergisk reaktion, eller genom ett fysiskt hinder, såsom en tumör eller ett främmande föremål som är varit inandning.

Andningssvårigheter, snabb andning, kort blåaktig hudfärg

Egenvård åtgärder

Tala med din läkare om väsande är mild och sker för första gången, det är en återkommande, oförklarlig problem, eller det åtföljs av

Söka akut vård om upprepade

I vissa fall kan väsande lindras genom vissa mediciner eller användning av en inhalator. I andra, kan du behöva behandling som att ha en andningstuben lägga ner i halsen.

För att underlätta väsande andning, prova dessa tips

Besök din läkare

Börjar plötsligt efter att bli stucken av ett bi, tar medicin eller äta en allergiframkallande mat, åtföljs av allvarliga andningssvårigheter eller blåaktig hudfärg, inträffar efter kvävning på ett litet föremål eller mat

Fukta luften. Använd en luftfuktare, ta en ångande dusch eller sitta i badrummet med dörren stängd medan du kör en varm dusch. Fuktig luft kan hjälpa till att lindra mild väsande i vissa fall,. Drick vätskor. Varma vätskor kan slappna av luftvägarna och mjuka upp klibbiga slem i halsen,. Undvik tobaksrök. Aktiv eller passiv rökning kan förvärra en hosta,. Ta alla receptbelagda läkemedel. Följ läkarens anvisningar.