Varför är sömnen viktig?

Sömn spelar en viktig roll vid god hälsa och välbefinnande genom hela livet. Att få tillräckligt med sömn vid rätt tillfällen kan skydda din mentala hälsa, fysisk hälsa, livskvalitet och säkerhet.

Hur du känner när du är vaken beror delvis på vad som händer när du sover. Under sömnen är kroppen arbetar för att stödja friska hjärnans funktion och bibehålla din fysiska hälsa. Hos barn och tonåringar, sömn hjälper också främja tillväxt och utveckling.

Skadan från viloläge brist kan uppstå på ett ögonblick (till exempel en bilolycka), eller det kan skada dig över tiden. Till exempel, kan pågående sömn brist öka din risk för vissa kroniska hälsoproblem. Det kan också påverka hur väl du tror, ​​reagerar, arbete, lära och umgås med andra.

Friska hjärnans funktion och emotionella välbefinnande

Sömn hjälper hjärnan fungerar korrekt. Medan du sover, är din hjärna förbereder sig för nästa dag. Det bilda nya vägar för att hjälpa dig att lära och komma ihåg information.

Fysisk hälsa

Studier visar att en god natts sömn förbättrar inlärningen. Oavsett om du lära sig matematik, hur man spelar piano, hur att fullända din golfsving, eller hur man kör en bil, hjälper sömn förbättra din inlärning och problemlösningsförmåga. Sömn hjälper dig också uppmärksamma, fatta beslut och vara kreativ.

Studier visar också att sömnbrist förändrar aktivitet i vissa delar av hjärnan. Om du sover bristfällig, kan du ha svårt att fatta beslut, lösa problem, kontrollera dina känslor och beteende, och hantera förändringar. Sömn brist också har kopplats till depression, självmord, och risktagande beteende.

Barn och tonåringar som är sömn brist kan ha problem att komma överens med andra. De kan känna sig arg och impulsiv, har humörsvängningar, ledsen eller deprimerad, eller saknar motivation. De kan också ha problem med att betala uppmärksamhet, och de kan få lägre betyg och känsla stressad.

Sömn spelar en viktig roll i din fysiska hälsa. Till exempel, är sömn inblandade i läkning och reparation av ditt hjärta och blodkärl. Pågående sömnbrist är kopplad till en ökad risk för hjärtsjukdomar, njursjukdomar, högt blodtryck, diabetes och stroke.

Sömnbrist ökar också risken för fetma. Till exempel, en studie av tonåringar visade att med varje timme sömn förlorad, oddsen för att bli feta gick upp. Sömn brist ökar risken för fetma i andra åldersgrupper också.

Sömn bidrar till att upprätthålla en hälsosam balans av de hormoner som gör att du känner dig hungrig (ghrelin) eller full (leptin). När du inte får tillräckligt med sömn, din nivå av ghrelin går upp och din nivå av leptin går ner. Detta gör att du känner hungrigare än när du är utvilad.

Sömn påverkar också hur kroppen reagerar på insulin, det hormon som styr ditt blodsocker (socker) nivå. Sömn brist resulterar i en högre än normal blodsockernivå, vilket kan öka risken för diabetes.

Sömn stöder också god tillväxt och utveckling. Djup sömn utlöser kroppen att släppa det hormon som främjar normal tillväxt hos barn och tonåringar. Detta hormon ökar även muskelmassa och hjälper till att reparera celler och vävnader hos barn, tonåringar och vuxna. Sömn spelar också en roll i puberteten och fertilitet.

Ditt immunförsvar är beroende av sömn för att hålla sig frisk. Detta system försvarar kroppen mot främmande eller skadliga ämnen. Pågående sömnbrist kan förändra det sätt på vilket immunsystemet reagerar. Till exempel, om du sova bristfällig, kan du få problem att bekämpa vanliga infektioner.

Att få tillräckligt med sömn vid rätt tillfällen hjälper dig fungera väl under hela dagen. Människor som är sömn brist är mindre produktiva på jobbet och i skolan. De tar längre tid att slutföra uppgifter, har en långsammare reaktionstid, och göra fler misstag.

Efter flera nätter att förlora sömn, även en förlust på bara 1-2 timmar per natt-din förmåga att fungera lider som om du inte har sovit alls för en dag eller två.

Sömnbrist kan också leda till microsleep. Microsleep hänvisar till korta stunder av sömn som uppstår när du är normalt vaken.

Du kan inte styra microsleep, och du kanske inte vara medveten om det. Till exempel, har du någonsin kört någonstans och sedan inte ihåg en del av resan? Om så är fallet, kan du ha upplevt microsleep.

Även om du inte ska köra, kan microsleep påverka hur du fungerar. Om du lyssnar på en föreläsning, till exempel, kanske du missar en del av informationen eller känner att du inte förstår poängen. I verkligheten, men du kanske har sovit genom en del av föreläsningen och inte varit medveten om det.

Vissa människor är inte medvetna om riskerna med sömnbrist. I själva verket kan de inte ens inser att de är sömn bristfällig. Även med begränsad eller dålig sömnkvalitet, kan de fortfarande tror att de kan fungera väl.

Exempelvis kan sömniga förare känner förmåga att driva. Men studier visar att sömn brist skadar din körförmåga lika mycket som eller mer än berusning. Det uppskattas att föraren sömnighet är en faktor på cirka 100.000 bilolyckor varje år, vilket resulterar i ca 1500 dödsfall.

Dagtid prestanda och säkerhet

Förare är inte de enda som drabbas av sömnbrist. Det kan drabba människor i alla rader av arbete, inklusive vårdpersonal, piloter, studenter, advokater, mekanik och löpande bandet arbetare.

Som ett resultat, sova brist är inte bara skadligt på ett personligt plan, men det kan också orsaka stora skador. Till exempel, har sömnbrist spelat en roll i mänskliga fel kopplade till tragiska olyckor, såsom kärnreaktor härdsmältor, jordning av stora fartyg och flygolyckor.

Sömnstörningar och otillräcklig sömn: Förbättrad hälsa genom forskning

Relaterade direktörens meddelande