vaginit

Vaginit är en inflammation i slidan som kan resultera i utsläpp, klåda och smärta. Orsaken är vanligen en förändring i den normala balansen av vaginala bakterier eller en infektion. Vaginit kan också vara resultatet av minskade östrogennivåer efter klimakteriet.

De vanligaste typerna av vaginit är

Behandlingen beror på vilken typ av IPV du har.

Vaginit tecken och symtom kan inkludera

Egenskaperna hos flytningar kan ange vilken typ av IPV du har. exempel innefattar

Se din läkare om du får något ovanligt vaginal obehag, speciellt om

Du behöver antagligen inte att se din läkare varje gång du har vaginal irritation och flytningar, särskilt om

När ska en läkare

Vänta och se strategi

Orsaken beror på vilken typ av IPV du har.

Bakteriell vaginos är resultatet av en överväxt av en av flera organismer som normalt finns i slidan. Vanligtvis “goda” bakterier (laktobaciller) fler än “dåliga” bakterier (anaerober) i slidan. Men om anaeroba bakterier blir alltför många, rubba de balans, orsakar bakteriell vaginos. Denna typ av vaginit verkar vara kopplat till samlag – särskilt om du har flera sexpartners eller en ny sexpartner – men det förekommer också hos kvinnor som inte är sexuellt aktiva.

bakteriell vaginos

En svampinfektion uppstår när det finns en överväxt av en svamp organism – vanligtvis C. albicans – i slidan. Förutom att orsaka de flesta vaginal jäst infektioner, C. albicans orsakar också infektioner i andra fuktiga delar av kroppen, till exempel i munnen (torsk), hudveck och nagel sängar. Svampen kan också orsaka blöjeksem.

svampinfektioner

Trichomoniasis är en vanlig sexuellt överförd infektion som orsakas av en mikroskopisk, encelliga parasiten kallas Trichomonas vaginalis. Denna organism sprids vid samlag med någon som redan har infektionen. Hos män, organismen infekterar vanligtvis urinvägarna, men ofta orsakar inga symtom. Hos kvinnor, trikomonasinfektion infekterar typiskt slidan, och oftast orsakar symtom.

trikomonasinfektion

Vaginal sprayer, douches, parfymerade tvålar, doftande tvättmedel och spermiedödande produkter kan orsaka en allergisk reaktion eller irritera vulva och vaginala vävnader. Gallring av vaginal foder – ett resultat av minskad hormonnivåer efter klimakteriet eller kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna – kan också orsaka vaginal klåda och sveda.

noninfectious vaginit

Faktorer som ökar risken för att utveckla vaginit innefattar

Vad kan du göra

I allmänhet har vaginala infektioner inte orsaka allvarliga komplikationer. I gravida kvinnor, men symptomatisk bakteriell vaginos och trikomonasinfektion har förknippats med prematura förlossningar och låg födelsevikt spädbarn. Kvinnor med trichomoniasis eller bakteriell vaginos är även med en högre risk för att smittas av hiv och andra sexuellt överförbara infektioner.

Din husläkare, gynekolog eller annan läkare kan diagnostisera och ordinera behandling för vaginit.

Redo för mötet

För vaginit, några grundläggande frågor är

Under din tid, tveka inte att ställa andra frågor som de förekommer till dig.

Var beredd att svara på frågor din läkare kan ha, såsom

För att diagnostisera vaginit, kan din läkare

En mängd olika organismer och villkor kan orsaka vaginit, så behandling är inriktad på den specifika orsaken

Du behöver receptbelagda läkemedel för att behandla trikomonasinfektion, bakteriell vaginos och vaginal atrofi. Om du vet att du har en svampinfektion, kan du gå vidare med behandling på egen hand, att ta dessa steg

Frågor din läkare kan begära

God hygien kan förhindra att vissa typer av vaginit från återkommande och kan lindra vissa symtom

Andra saker som kan bidra till att förebygga vaginit innefattar

Besök din läkare