vaginal atrofi (atrofisk vaginit) Guide – orsaker, symptom och behandlingsalternativ

Vad är det?

Vaginal atrofi är en förändring av slidan som utvecklas när det finns en signifikant minskning av nivåer av det kvinnliga hormonet östrogen. Villkoret också kallas atrofisk vaginit .; Östrogen, som produceras av äggstockarna, spelar en viktig roll i att hålla vaginala vävnader smorda och hälsosamma. När nivåerna av östrogen är låg, blir vaginal vävnad atrofisk – tunn, torr och krympta. Slidan kan bli mer benägna att inflammation i en atrofisk tillstånd .; Gemensamma villkor med låga östrogennivåer som orsakar vaginal atrofi inkluderar; Menopaus, när normal, åldersrelaterade kropps förändringar orsakar äggstockarna att minska sin produktion av östrogen; Kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna innan de fyllt naturlig menopaus, som kan göras samtidigt som en hysterektomi (borttagande av livmodern); Behandling med läkemedel som används för att minska östrogennivåerna hos kvinnor som har tillstånd såsom myom eller endometrios; Tidig menopaus, vilket sker före 40 års ålder, en yngre ålder än vad som anses normalt för den genomsnittliga kvinnan; Amning

symptom

Vanliga tecken på vaginal atrofi innefattar; Vaginal torrhet; Vaginal klåda eller en brännande känsla; Smärtsamma samlag; Ljus blödning efter samlag

Diagnos

Om du är en medelålders kvinna, kommer din läkare fråga om du har börjat klimakteriet eller om du har upplevt klimakteriebesvär (frånvarande eller oregelbundna menstruationer, humörsvängningar, värmevallningar, sömnsvårigheter på natten, nattliga svettningar).

Hur länge varar det?

Villkoret kommer att fortsätta tills det behandlas eller östrogennivåerna återgår till det normala.

Hur kan man förhindra detta hälsotillstånd

En vattenlöslig vaginal smörjmedel kan användas för att fukta vävnaderna och förhindra smärtsamma samlag. Regelbunden sexuell aktivitet kan också bidra till att förebygga symtom. Detta beror på att samlag förbättrar blodcirkulationen till slidan, vilket bidrar till att upprätthålla vaginal vävnad.

Hur man behandlar denna hälsotillstånd

Vaginal atrofi kan behandlas med östrogenbehandling. Läkaren kan ordinera ett östrogen piller, en aktuell östrogen kräm, stolpiller för att infoga i slidan, en östrogen hud plåster, eller en vaginal östrogenring. Östrogen kräm eller suppositorier införes i vagina med hjälp av en applikator. En östrogen plåstret appliceras en eller två gånger i veckan för att leverera östrogen genom huden. En vaginal ring är placerad i slidan i 3 månader och långsamt frisätter östrogen direkt till de vaginala vävnaderna.

När ska besöka läkare

Boka en tid med din läkare om du upplever någon vaginal blödning, vaginal torrhet, sveda eller klåda, eller om smärtsamma samlag inte lindras med ett vattenlösligt smörjmedel.

Prognos

I de flesta människor, är utsikterna utmärkt.