vad som väntar under kateterablation

Kateterablation sker på ett sjukhus. Läkare som gör detta förfarande har särskild utbildning i hjärtats elektrofysiologi (hjärtats elektriska system) och ablation (förstöring) av sjuk hjärtvävnad.

Om du är en kvinna i fertil ålder, kan din läkare rekommendera ett graviditetstest innan kateterablation att se till att du inte är gravid. Förfarandet innebär strålning, som kan skada fostret. Om du är gravid, tala med din läkare om fördelarna med förfarandet överväger riskerna.

Innan förfarandet kommer du att få medicin genom en intravenös (IV) linje in i en ven i armen. Läkemedlet kommer att hjälpa dig att slappna av och kan göra dig sömnig. Du kommer också att kopplas till flera maskiner som kommer att kontrollera ditt hjärta aktivitet under förfarandet.

Innan ordningen

När du är dåsig, kommer din läkare bedöva ett område på armen, ljumske (övre delen av låret), eller hals. Han eller hon kommer att använda en nål för att göra ett litet hål i en av dina blodkärl. Din läkare kommer att sätta en avsmalnande rör som kallas en mantel genom detta hål.

Under förfarandet

Därefter kommer din läkare sätta en serie av katetrar (tunna, flexibla trådar) genom slidan och in i blodkärlet. Han eller hon kommer att mata in ledningarna till rätt plats i ditt hjärta.

En avbildningsmetod som kallas genomlysning (flor-OS-ko-pe) kommer att hjälpa din läkare se trådarna som de är flyttade in i ditt hjärta. Genomlysning använder realtidsröntgenbilder.

Elektroder i slutet av katetrar kommer att stimulera ditt hjärta och registrera dess elektriska aktivitet. Detta kommer att hjälpa din läkare ta reda på var onormala hjärtslag börjar i ditt hjärta.

Efter din läkare preciserar källan till onormala hjärtslag, kommer han eller hon rikta spetsen av en särskild kateter vid litet område av hjärtvävnaden. En maskin skickar energi genom katetern för att skapa ett ärr linje, även kallad en ablation linje.

Ärret linjen kommer att skapa en barriär mellan det skadade hjärtvävnaden och den omgivande friska hjärtat vävnad. Detta kommer att stoppa onormala elektriska signaler från att resa till resten av hjärtat och orsaka arytmier.

Animeringen nedan visar processen för kateterablation. Klicka på “start” -knappen för att spela upp animeringen. Skrivna och talade förklaringar ges med varje ram. Använd knapparna i det nedre högra hörnet för att pausa, starta eller spela animationen, eller använd rullningslisten under knapparna för att gå igenom ramarna.

Installera flash.

Animationen visar hur kateterablation görs. Katetern används för att avlägsna eller förstöra, en liten del av hjärtmuskeln som orsakar arytmier. Processen gör att hjärtat att återgå till sin normala rytm.

Du kan sova på och av under förfarandet. Du vanligtvis inte kommer att känna något annat än för

Förfarandet varar 3-6 timmar. När det är över, kommer din läkare ta bort katetrar och manteln. Han eller hon kommer att stänga öppningen i blodkärlet och bandage det. Tryck kommer att tillämpas på platsen för att förhindra allvarlig blödning.

Vad du kanske känner