vad som väntar efter karotisk endarterektomi

Efter karotisk endarterektomi (CEA), kan du stanna på sjukhuset för en till två dagar. Detta gör det möjligt att på ett säkert sätt återhämta sig från förfarandet.

Om din operation sker tidigt på dagen och du gör bra, kan du kanske att gå hem samma dag.

För ett par dagar efter operationen, kan din hals ont. Du kan också få svårt att svälja. Din läkare kan råda dig att äta mjuk mat som är lätta att svälja tills halsen är inte så ont. Din läkare kan ordinera medicin för att hjälpa till att kontrollera någon smärta eller obehag.

Återhämtning

Tala med din läkare om när det är säkert för dig att gå tillbaka till din normala aktiviteter efter att ha CEA.

pågående Care

Efter CEA, pågående vård och behandling är viktig. Diskutera dina behandlingsbehov med din läkare. Fråga honom eller henne när du ska schema uppföljning besök.

Tala med din läkare om när du ska söka akut vård. Problem som kräver akut vård kan inkludera svår huvudvärk och svullnad i halsen. Symtom som tyder på en stroke eller transitorisk ischemisk attack (TIA, eller “mini-stroke”) kräver också akut vård. Dessa tecken och symptom kan innefatta

Låt din läkare om du har frågor om någon av dina mediciner eller hur man tar dem. Efter CEA, kan din läkare ordinera anticlotting läkemedel, såsom låg dos acetylsalicylsyra och klopidogrel. Dessa läkemedel hjälper till att förhindra blodproppar bildas eller att få större.

Som en del av långtidsbehandling, kan du vidta åtgärder för att hålla dina halspulsåder friska. Ett viktigt steg är att inte röka. Rökning ökar risken för karotid artärsjukdom och stroke.

Om du röker, be din läkare om program och produkter som kan hjälpa dig att sluta. Försök också att undvika passiv rökning.

För mer information om hur man sluta röka, gå till Health Topics Rökning och ditt hjärta artikeln och National Heart, Lung, and Blood Institute “Din guide till ett friskt hjärta.” Även om dessa resurser fokusera på hjärthälsa, de innehåller allmän information om hur man sluta röka.

Följ din behandlingsplan för högt blodtryck och högt blodkolesterol. Detta kan bidra till att förhindra plack uppbyggd och blodproppar i dina halspulsåder.

Vissa människor behöver en andra CEA på grund av att upprepa plack byggs upp. Efter din behandlingsplan kan hjälpa till att sänka risken för att behöva en andra CEA, det kan också minska risken för stroke.