vad som orsakar åderförkalkning?

Den exakta orsaken till ateroskleros är inte känd. Men studier visar att åderförkalkning är en långsam, komplex sjukdom som kan börja i barndomen. Det utvecklas snabbare när du blir äldre.

Åderförkalkning kan börja när vissa faktorer skadar de inre skikten i artärerna. Dessa faktorer inkluderar

Plack kan börja bygga upp där artärerna är skadade. Med tiden hårdnar plack och smalnar artärerna. Slutligen, ett område av plack kan brista (brytas upp).

När detta händer, blodkroppsfragment som kallas blodplättar (platt låter) hålla sig till platsen för skadan. De kan klumpar ihop sig för att bilda blodproppar. Blodproppar smala artärerna ännu mer, att begränsa flödet av syrerikt blod till kroppen.

Relaterade direktörens meddelande

Beroende på vilka artärer påverkas, kan blodproppar förvärra angina (bröstsmärtor) eller orsaka en hjärtattack eller stroke.

Forskare fortsätter att leta efter orsakerna till åderförkalkning. De hoppas att få svar på frågor som

Beskriver hur uppbyggnaden av plack över tiden orsakar åderförkalkning vilket kan leda till allvarliga problem, inklusive hjärtinfarkt, stroke eller dödsfall. Visar hur i ateroskleros, bygger plack upp inuti artärerna som kan orsaka en hjärtattack. Förklarar att den viktigaste behandlingen för åderförkalkning är livsstilsförändringar, såsom att följa en hälsosam diet, sluta röka, och att vara fysiskt aktiv.