vad som är Kawasakis sjukdom?

Kawasaki (KAH-wah-SAH-ke) sjukdom är en ovanlig barnsjukdom. Det är en form av ett tillstånd som kallas vaskulit (VAS-kyu-LI-tis). Detta tillstånd med inflammation i blodkärlen.

I Kawasakis sjukdom, väggarna i blodkärlen i hela kroppen blir inflammerad. Sjukdomen kan påverka alla typer av blodkärl i kroppen, inklusive artärer, vener och kapillärer.

Ibland Kawasakis sjukdom påverkar hjärtats kranskärl, som bär syrerikt blod till hjärtat. Som ett resultat, kan vissa barn som har Kawasakis sjukdom utveckla allvarliga hjärtproblem.

Översikt

Orsaken till Kawasakis sjukdom är inte känd. Kroppens reaktion på ett virus eller infektion i kombination med genetiska faktorer kan orsaka sjukdomen. Däremot har ingen specifik virus eller infektion funnit och den roll som genetik är inte känd.

Syn

Sjukdomen kan inte överföras från ett barn till en annan. Ditt barn kommer inte få det från nära kontakt med ett barn som har sjukdomen. Dessutom, om ditt barn har sjukdomen, han eller hon kan inte ge det till ett annat barn.

Kawasakis sjukdom drabbar barn av alla raser och åldrar och båda könen. Det förekommer oftast hos barn i Asien och Stilla havet härkomst. Sjukdomen är mer sannolikt att påverka pojkar än flickor. De flesta fall inträffar hos barn yngre än 5 år gamla.

En av de viktigaste symptomen på Kawasakis sjukdom är en feber som varar längre än 5 dagar. Febern är fortfarande hög även efter behandling med standard barndom feber läkemedel.

Barn som har sjukdomen också kan ha röda ögon, röda läppar och rodnad på kinderna och sulor av fötterna. Dessa är alla tecken på inflammerade blodkärl.

Tidig behandling bidrar till att minska risken för Kawasakis sjukdom som påverkar hjärtats kranskärl och orsakar allvarliga problem.

Kawasakis sjukdom kan inte förebyggas. De flesta barn som har sjukdomen återhämta sig oftast inom några veckor att få symptom. Ytterligare problem är sällsynta.

Sjukdomen drabbar vissa barns kranskärl, vilket kan orsaka allvarliga problem. Dessa barn behöver omsorg och behandling.

Forskare fortsätter att leta efter orsaken till Kawasakis sjukdom och bättre sätt att diagnostisera och behandla den. De hoppas också att lära sig mer om risker långsiktiga hälsa, om någon, för personer som har haft sjukdomen.