vad som är cpap?

CPAP, eller continuous positive airway pressure, är en behandling som använder mild lufttryck för att hålla luftvägarna öppna. CPAP typiskt används av personer som har andningsproblem, såsom sömnapné.

CPAP också kan användas för att behandla tidigt födda barn vars lungor har inte fullt utvecklade. Till exempel kan läkare använder CPAP för behandling av spädbarn som har andnödssyndrom eller bronkopulmonell dysplasi (Brong-ko-pull-mun-faldiga dis-PLA-ze-ah).

Tyngdpunkten i denna artikel är CPAP behandling för sömnapné, även om behandling hos för tidigt födda barn diskuteras kortfattat.

Översikt

CPAP behandling innebär en CPAP-maskin, som har tre huvuddelar

Syn

Vissa CPAP maskiner har andra funktioner också, såsom uppvärmda luftfuktare. CPAP-maskiner är små, lätta och ganska tyst. Det buller som de gör är mjuk och rytmisk.

CPAP ofta är den bästa behandlingen för obstruktiv sömnapné. Sömnapné är en vanlig sjukdom som orsakar andningsuppehåll eller ytliga andetag medan du sover. Som ett resultat når inte tillräckligt med luft i lungorna.

I obstruktiv sömnapné, kollapsar dina luftvägar eller blockeras under sömnen. När du försöker att andas, kan luft som tränger förbi blockeringen orsaka högljudda snarkningar. Din snarkning kan vakna andra människor i huset.

Den milda påtryckningar från CPAP kan förhindra luftvägarna kollapsar eller blir blockerad.

Animationen nedan visar hur CPAP arbetar för att behandla sömnapné. Klicka på “start” -knappen för att spela upp animeringen. Skrivna och talade förklaringar ges med varje ram. Använd knapparna i det nedre högra hörnet för att pausa, starta eller spela animationen, eller använd rullningslisten under knapparna för att gå igenom ramarna.

Om din läkare ordinerar CPAP, kommer du att arbeta med någon från en hemutrustning leverantör för att välja en CPAP-maskin. (Hemutrustning leverantörer ibland kallas varaktig medicinsk utrustning, eller DME.)

Läkaren kommer att arbeta med dig för att se de inställningar som han eller hon föreskriver för din CPAP-maskin är korrekta. Han eller hon kan rekommendera en övernattning sömn studie för att hitta rätt inställningar för dig. Läkaren kommer att vilja se till att lufttrycket från maskinen är precis tillräckligt för att hålla luftvägarna öppna medan du sover.

Det finns många typer av CPAP maskiner och masker. Låt din läkare om du inte är nöjd med den typ du använder. Han eller hon kan föreslå att byta till en annan typ som kan fungera bättre för dig.

CPAP också används för att behandla tidigt födda barn vars lungor har inte fullt utvecklade. För denna behandling, är mjuka utsprång placeras i ett spädbarnets näsborrar. CPAP maskin blåser försiktigt in luft i barnets näsa, som hjälper blåsa hans eller hennes lungor.

CPAP har många fördelar. Det kan

Många människor som använder CPAP rapport mår bättre när de börjar behandling. De känner sig mer uppmärksam och bättre kunna arbeta under dagen. De rapporterar också färre klagomål från sängen partner snarkning och sömnstörningar.

I vissa tidigt födda barn vars lungor har inte fullt utvecklade, förbättrar CPAP överlevnad. Det kan också minska behovet av steroidbehandling för lungorna.

Också i vissa spädbarn, CPAP förhindrar behovet av att sätta in en andningstuben genom munnen och in i luftstrupen för att leverera luft från en ventilator. (En ventilator är en maskin som stödjer andningen.)

CPAP behandling är mindre invasiv än ventilator terapi. Forskning tyder på att CPAP är ett lämpligt första behandling för vissa prematura nyfödda.

Sömnstörningar och otillräcklig sömn: Förbättrad hälsa genom forskning