vad man ska göra när depression och ångest mix

Du har märkt några förändringar på sistone. Kanske du känner dig ledsen, hopplös, eller inte får någon glädje av aktiviteter som brukade vara kul. Låter som depression, eller hur?

Inte så fort. Det är normalt att ha upp-och nedgångar eller att ha saker som du är orolig. Du kan gå igenom en svår tid. Din läkare kan hjälpa dig att räkna ut om det är faktiskt ett villkor och vad som skulle hjälpa.

Depression och ångest är som flip sidor av samma mynt, säger terapeuten Nancy B. Irwin, PsyD. “Att vara deprimerad ofta gör oss oroliga och ångest ofta gör oss deprimerad.”

Om det visar sig att du har båda villkoren, det finns massor av sätt att få hjälp.

En professionell terapeut kan utveckla en plan för att behandla din ångest och depression samtidigt.

Vissa typer av behandling som kan hjälpa är

Du kan hitta en terapeut som specialiserat sig på dessa genom Anxiety Disorders Association of America. Eller be din läkare om en remiss.

Din läkare kan ordinera ett antidepressivt läkemedel som behandlar både depression och ångestsymtom, till exempel en “SSRI” (selektiva serotoninåterupptagshämmare), en SNRI (SNRI), eller andra, såsom bupropion och mirtazapin.

Några exempel på SSRI är

Några exempel på SNRI är

Tala om för din läkare om alla dina symptom så att han kan avgöra vilket som är bäst. Också nämna eventuella tillägg du tar, även om de är “naturliga”, om de kan påverka din behandling.

Tänk på att det kan ta några veckor eller månader för ditt läkemedel ska fungera. Du kan behöva prova några olika typer innan du hittar en som är bäst för dig.