vad jag behöver veta om blåskontroll för kvinnor

Urininkontinens hos Män; Urininkontinens hos barn; urininkontinens

Vad jag behöver veta om blåskontroll för kvinnor

Urinläckage: ett vanligt hälsoproblem för kvinnor i alla åldrar

Blåskontroll kalkylblad

Du kanske tror problem blåskontroll är något som händer när man blir äldre. Sanningen är att kvinnor i alla åldrar har urinläckage. Problemet kallas också inkontinens. Män läcka urin också, men problemet är vanligare hos kvinnor.

Kvinnor i alla åldrar har problem med blåskontrollen.

Urinläckage kan vara en liten förtret eller ett stort problem. Ungefär hälften av vuxna kvinnor säger att de har haft urinläckage vid ett eller annat tillfälle. Många kvinnor säger att det är ett dagligt problem.

Hur fungerar blåsan fungerar?

Urinläckage är vanligare hos äldre kvinnor, men det betyder inte att det är en naturlig del av åldrandet. Du behöver inte “bara leva med det.” Du kan göra något åt ​​det och återfå din blåskontroll.

Urinläckage: ett vanligt hälsoproblem för kvinnor i alla åldrar; Hur fungerar blåsan arbete ?; Vilka är de olika typer av problem med blåskontrollen ?; Vad orsakar problem med blåskontrollen ?; Hur vet jag min hälsa vårdteam om min urinläckage ?; Hur förlust av blåskontroll behandlad ?;

Inkontinens är inte en sjukdom. Men det kan vara ett tecken på att något är fel. Det är ett medicinskt problem, och en läkare eller sjuksköterska kan hjälpa.

Många kvinnor läcka urin när de utövar, skrattar hårt, hosta eller nysa .; Ofta kvinnor läcka urin när de är gravida eller efter att de har fött .; Kvinnor som har slutat med sina perioder klimakteriet, ofta rapportera problem blåskontroll .; Kvinnliga idrottare i alla åldrar har ibland urinläckage under ansträngande idrottsaktiviteter.

Blåsan är en ballong format organ som lagrar och släpper urin. Den sitter i bäckenet. Blåsan stöds och hålls på plats av bäckenmusklerna. Själva blåsan är en muskel.

Röret som transporterar urin från kroppen kallas urinröret. Ringliknande muskler kallas ringmuskler hjälpa till att hålla urinröret stängt så läcker urin inte från urinblåsan innan du är redo att släppa det.

Bäckenbottenmuskulaturen håller blåsan på plats .; Ringmuskler hålla urinröret stängt .; Blåsmuskeln slappnar när det fylls med urin och pressar när det är dags att kissa .; Nerver bära signaler från blåsan att låta hjärnan vet när blåsan är full .; Nerver bär också signaler från hjärnan att berätta blåsan när det är dags att kissa .; Hormoner hjälpa till att hålla slemhinnan i urinblåsan och urinröret frisk.

Delar av blåskontroll-systemet.

Tillfällig inkontinens. Som namnet antyder, inte tillfällig inkontinens inte sista. Du kanske har en sjukdom, som en urinvägsinfektion, som orsakar frekvent och plötslig urinering att du inte kan kontrollera. Eller du kanske upptäcker att ett nytt läkemedel har oväntade bieffekt av att öka din urinering. Dessa problem försvinner så snart orsaken hittas och åtgärdas .; Stressinkontinens. Om du läcker urin när du hostar, skrattar, nyser eller motion, har du ansträngningsinkontinens. Psykisk stress inte orsaka stress inkontinens. Den “stress” är tryck på blåsan. När bäcken och ringmuskler är starka, kan de hantera den extra trycket från en hosta, nysning, motion, eller skrattar. Men när dessa muskler är svaga, kan det plötsligt tryck driva urin ur blåsan .; I stressinkontinens, kan svag bäckenmuskulaturen låta urin fly när en hosta eller andra åtgärder sätter press på blåsan .; Trängningsinkontinens. Om du läcker urin efter en stark, plötsligt behov av att urinera, har du trängningsinkontinens. Denna blåskontroll problem kan orsakas av nervskada från diabetes, stroke, en infektion eller annan sjukdom .; Blandinkontinens. Blandinkontinens är en blandning av stress och trängningsinkontinens. Du kan läcka urin med ett skratt eller nysa på en gång. Vid ett annat tillfälle, kan du ha en plötslig, okontrollerbar lust att urinera precis innan du läcker .; Funktionell inkontinens. Vissa människor har svårt att komma till badrummet. Om du har urinläckage eftersom du inte kan gå eller har andra problem med rörlighet, har du funktionell inkontinens .; Överaktiv blåsa. Om du måste urinera åtta eller flera gånger per dag, kan du ha en överaktiv blåsa. Få upp till urinera två eller flera gånger varje natt är ett tecken på överaktiv blåsa. Med en överaktiv blåsa, känner dig stark, plötsliga uppmanas att urinera, och du kan också ha trängningsinkontinens.

Delar av blåskontroll-systemet.

Flera kroppens system måste samarbeta för att kontrollera blåsan.

problem blåskontroll kan börja när någon av dessa funktioner inte fungerar som den ska.

Delar av blåskontroll systemet: nerver och hjärna.

Vilka är de olika typer av problem med blåskontrollen?

Inte alla problem blåskontroll är likadana. Vissa problem orsakas av svaga muskler, medan andra orsakas av skadade nerver. Ibland orsaken kan vara en medicin som dämpar nerverna.

Att hjälpa till att lösa problemet, kommer din läkare eller sjuksköterska försöka identifiera vilken typ av inkontinens du har. Det kan vara en eller flera av följande sex typer.

I stressinkontinens, kan svag bäckenmuskulaturen låta urin fly när en hosta eller andra åtgärder sätter press på blåsan.

Urinläckage har många möjliga orsaker.

Svaga muskler. De flesta urinblåsan kontrollproblem orsakas av svaga bäckenbottenmuskulaturen. Dessa muskler kan bli sträckt och svag under graviditet och förlossning. Svaga muskler låta blåsan sag ur position, som kan sträcka öppningen till urinröret.

Svaga bäckenmuskulaturen och starka bäckenmuskulaturen.

Talar om problem med blåskontrollen är inte lätt för vissa människor. Du kan känna generad att berätta för din läkare. Men att prata om problemet är det första steget i att hitta ett svar. Dessutom kan du vara säker på din läkare har hört det förut. Du kommer inte chockera eller genera din läkare eller sjuksköterska.

Du kan förbereda för ditt besök på läkarmottagningen genom att samla den information som din läkare kommer att behöva förstå problemet. Gör en lista över de läkemedel som du tar. Inkludera receptbelagda läkemedel och de som du köper över disk, som aspirin eller antacida. Lista vätskor du dricker regelbundet, inklusive läsk, kaffe, te och alkohol. Tala om för läkaren hur mycket av varje dryck du har på en genomsnittlig dag.

Du kommer att behöva hitta en läkare som är skicklig i att hjälpa kvinnor med urinläckage. Om din primära läkare skakar av problemet som normalt åldrande, till exempel be om en remiss till en specialist, en urogynecologist eller en urolog som specialiserat sig på behandling av kvinnliga urinvägsproblem. Du kan behöva vara långlivade, eller du kan behöva för att se till organisationer för att hjälpa till att lokalisera en läkare i ditt område. Se för mer information om en förteckning över organisationer.

Vad orsakar problem med blåskontrollen?

Anteckna några nya operationer eller sjukdomar som du har haft. Låt läkaren vet hur många barn du har haft. Dessa händelser kan eller inte kan vara relaterade till din blåskontroll problem.

diabetes; Parkinsons; multipel skleros; stroke

bäcken eller ryggkirurgi; diskbråck; strålning

Använd ögondroppar att hålla ögonen fuktiga .; Tugga tuggummi eller suga på hårda karameller om muntorrhet stör dig. Gör det sockerfritt tuggummi eller godis för att undvika karies .; Ta små klunkar vatten under hela dagen.

Slutligen, hålla reda på de tider då du har urinläckage. Notera vad du gjorde på den tiden. Var du hosta, skratt, nysningar, eller utövar? Hade du en okontrollerbar lust att urinera när du hörde rinnande vatten?

Hur vet jag min hälsa vårdteam om min urinläckage?

Du kan använda vad din läkare behöver veta (punkt A) och din dagliga urinblåsan Diary (punkt B) för att förbereda för mötet.

Läkaren kommer att ge dig en fysisk undersökning för att leta efter eventuella hälsoproblem som kan orsaka din blåskontroll problem. Kontrollera dina reflexer kan visa möjliga nervskada. Du kommer att ge ett urinprov så att läkaren kan kontrollera om en urinvägsinfektion. För kvinnor, kan testet innefatta en gynekologisk undersökning. Tester kan också inkludera att ta ett ultraljud bild av blåsan. Eller läkaren kan undersöka insidan av urinblåsan med hjälp av en cystoskop, en lång, tunn slang som glider upp i urinblåsan genom urinröret.

Alla medicinskt test kan vara obekväma. Blåsa test kan låta pinsamt, men vårdpersonal som utför testerna kommer att försöka få dig att känna sig bekväma och ger dig så mycket integritet som möjligt.

Din läkare kommer sannolikt att erbjuda flera behandlingsalternativ. Vissa behandlingar är så enkelt som att ändra några dagliga vanor. Andra behandlingar kräver att ta medicin eller med hjälp av en enhet. Om inget annat verkar fungera, kan operation hjälpa en kvinna med ansträngningsinkontinens återfå sin blåskontroll.

Tala med din läkare om vilka behandlingar som kan fungera bäst för dig.

Många kvinnor föredrar att prova de enklaste behandlingsmetoder först. Kegel övningarna stärker bäckenmuskulaturen och inte kräver någon utrustning. När du lär dig att “Kegel” kan du Kegel någonstans. Tricket är att hitta rätt muskler att pressa. Din läkare eller sjuksköterska kan bidra till att göra att du klämma rätt muskler. Din läkare kan hänvisa dig till en specialutbildad sjukgymnast som kommer att lära dig att hitta och stärka sfinktermusklerna. Att lära sig när man ska pressa dessa muskler kan också hjälpa till att stoppa urinblåsan spasmer som orsakar trängningsinkontinens. Efter cirka sex till åtta veckor, bör du märker att du har färre läckor och mer blåskontroll. Använd bäckenmuskelTräningsDagbok medföljer Ke gel Träningstips ark (punkt C) för att hålla koll på dina framsteg.

Hur förlust av blåskontroll behandlas?

Du kan göra Kegel övningarna liggande, sitter vid ett skrivbord, eller stå upp.

Tidsinställd tömning. Genom att hålla koll på de gånger du läcker urin, kan du märka vissa tider på dagen när du är mest sannolikt att ha en olycka. Du kan använda den informationen för att göra planerade resor till badrummet i förväg för att undvika olyckan. När du har upprättat en säker mönster, kan du bygga din blåskontroll genom att sträcka ut tiden mellan resor till badrummet. Genom att tvinga dina bäckenmuskulaturen att hålla på längre, du gör dessa muskler starkare.

förändringar kost. Du kanske märker att vissa livsmedel och drycker leda till att du kissa oftare. Du kanske upptäcker att undvika koffeinhaltiga drycker som kaffe, te eller cola hjälper blåskontroll. Du kan välja koffeinfria versionen av din favoritdrink. Se till att du inte dricker för mycket vätska, eftersom det kommer att leda dig att göra en stor mängd urin. Om du besväras av nattetid urinering, dricker de flesta av dina vätskor under dagen och begränsa ditt drickande efter middagen. Du bör dock inte undvika att dricka vätskor av rädsla för att råka ut för olyckor. Vissa livsmedel kan irritera blåsan och orsaka brådskande. Tala med din läkare om kost förändringar som kan påverka blåsan.

Viktminskning. Extra kroppsvikt sätter extra press på blåsan. Genom att gå ner i vikt, kan du kanske att lindra en del av detta tryck och återfå din blåskontroll.

Inga läkemedel är godkända för behandling av ansträngningsinkontinens. Men om du har en överaktiv blåsa, kan din läkare ordinera ett läkemedel som kan lugna muskler och nerver. Läkemedel mot överaktiv blåsa komma som piller, vätska, eller en lapp.

Läkemedel för behandling av överaktiv blåsa kan orsaka att ögonen blir torra. Dessa läkemedel kan också orsaka muntorrhet och förstoppning. Om du tar medicin för att behandla en överaktiv blåsa, kan du behöva vidta åtgärder för att ta itu med biverkningar.

Läkemedel för andra sjukdomar kan också påverka de nerver och muskler i urinvägarna på olika sätt. Piller för att behandla svullnad-ödem eller högt blodtryck kan öka urinproduktionen och bidra till problem med urinblåsan kontroll.

Tala med din läkare; kanske du upptäcker att ta ett annat läkemedel löser problemet utan att lägga till en annan recept. Listan av läkemedel för blåskontroll (punkt D) kommer att ge dig mer information om specifika läkemedel.

Ett pessar är en plastring, som liknar ett preventivmedel membran, som bärs i slidan. Det kommer att bidra till att stödja väggarna i vagina, lyfta urinblåsan och närliggande urinröret, vilket leder till mindre stress läckage. En läkare eller sjuksköterska kan passa dig bäst form och storlek pessar för dig och lär dig hur man tar hand om det. Många kvinnor använder ett pessar endast under träning, medan andra bära sina pessar hela dagen för att minska stress läckage. Om du använder ett pessar, bör du se din läkare regelbundet för att kontrollera små repor i slidan som kan resultera från att använda enheten.

Elektrisk stimulering av de nerver som styr urinblåsan kan förbättra symtomen vid brådskande, frekvens och trängningsinkontinens, liksom blåstömningsproblem, hos vissa personer. Denna behandling är vanligtvis erbjuds till patienter som inte tål eller inte omfattas av mediciner. Till en början kommer din läkare använda en enhet utanför kroppen för att leverera stimulering genom en tråd implanteras under huden för att se om behandlingen lindrar symtomen. Om tillfällig behandling fungerar bra för dig, kan du kanske att ha en permanent enhet implanteras som levererar stimulans till nerverna i ryggen, ungefär som en pacemaker. Elektroderna i den permanenta enheten placeras i nedre delen av ryggen genom ett mindre kirurgiskt ingrepp. Du kan behöva gå tillbaka till läkaren för justeringar för att hitta rätt inställning som styr blåsan symptom.

En enhet kan placeras under huden för att leverera svaga elektriska pulser till de nerver som styr blåsfunktionen.

Läkare kan föreslå operation för att förbättra blåskontroll om andra behandlingar har misslyckats. Kirurgi hjälper bara stressinkontinens. Det kommer inte att fungera för trängningsinkontinens. Många kirurgiska alternativ har höga framgång.

De flesta spänningsinkontinensproblem orsakas av blåshalsen sjunker mot slidan. För att korrigera detta problem, kirurgen höjer blåshalsen eller urinröret och stöder det med en bandliknande sele eller nät av förbehåll till en muskel eller ben. Lyftselen håller upp den nedre delen av urinblåsan och den övre delen av urinröret för att stoppa läckage.

Kirurgi för att lyfta urinblåsan kan använda ett nät av strängar (vänster) eller en bandliknande sling (höger) för att stödja blåshalsen och urinröret.

Om blåsan inte tömmer väl som en följd av nervskada, kan du läcker urin. Detta tillstånd kallas överflödesinkontinens. Du kan använda en kateter för att tömma blåsan. En kateter är ett tunt rör man kan lära sig att sätta in genom urinröret in i blåsan för att dränera urin. Du kan använda en kateter då och då, några gånger om dagen, eller hela tiden. Om du använder katetern hela tiden, kommer det att dränera urin från blåsan i en påse som du kan hänga från benet. Om du använder en kateter hela tiden, bör du titta efter möjliga infektioner.

National Institute of Diabetes and Digestive och Kidneysjukdomar geringen) och andra komponenter i theernment geringen) bedriva och stödja forskning om många sjukdomar och tillstånd.

Vad är och de är rätt för dig ?; är en del av den kliniska forskningen och i centrum för alla medicinska framsteg. titta på nya sätt att förebygga, upptäcka eller behandla sjukdomar. Forskare använder också titta på andra aspekter av vård, såsom att förbättra livskvaliteten för personer med kroniska sjukdomar. Ta reda på om är rätt för dig.

Vad är öppna ?; som är öppna och rekryterar kan ses på www.ClinicalTrials.

Denna information kan innehålla innehåll om mediciner och, när det tas som ordinerats, de villkor de behandlar. När beredd, ingår den mest aktuella informationen som finns tillgänglig detta innehåll. För uppdateringar eller frågor om några mediciner, kontakta US Food and Drug Administration avgiftsfritt på 1-888-INFOernment (1-888-463-6332) eller besök wwwernment. Kontakta din vårdgivare för mer information.

Den U.S.ernment varken stödjer eller gynna någon specifik kommersiell produkt eller företag. Handel är egna eller företagsnamn som förekommer i detta dokument används bara för att de anses nödvändiga i samband med de uppgifter som lämnats. Om en produkt inte nämns, inte utelämnandet inte innebära eller antyda att produkten är otillfredsställande.

Theernment vill tacka; Toby Chai, M.D., University of Maryland, Charles Nager, M.D., University of California, Halina Zyczynski, M.D., University of Pittsburgh

Vicki McClelland, Free Medical Clinic i norra Shenandoah Valley för att underlätta fälttester av denna publikation.

juni 2012