Vad är urininkontinens hos kvinnor?

Inkontinens / OAB Trends

Urininkontinens är oavsiktligt utsläpp av urin. Det kan hända när du hostar, skrattar, nyser eller jogga. Eller du kanske har en plötsligt behov av att gå på toaletten, men kan inte komma dit i tid. problem blåskontroll är mycket vanliga, särskilt bland äldre vuxna. De brukar inte orsakar stora hälsoproblem, men de kan vara pinsamt.

Inkontinens kan vara en kortsiktig problem som orsakas av en urinvägsinfektion, ett läkemedel, eller förstoppning. Det blir bättre när du behandlar det problem som orsakar det. Men detta ämne är inriktat på löpande urininkontinens.

Det finns två huvudsakliga typer av urininkontinens. Vissa kvinnor-särskilt äldre kvinnor-ha båda.

problem blåskontroll kan orsakas av

Stressinkontinens kan orsakas av förlossning, viktökning, eller andra förhållanden som sträcker bäckenbottenmuskulaturen. När dessa muskler inte kan stödja blåsan ordentligt, blåsan faller ned och trycker mot slidan. Du kan inte dra åt muskler som stänger av urinröret. Så urin kan läcka på grund av den extra press på blåsan när du hostar, nyser, skrattar, motion, eller göra andra aktiviteter.

Stress incontinenc; uppstår när du nyser, hosta, skratt, jogga eller göra andra saker som sätter press på blåsan. Det är den vanligaste typen av blåskontroll problem hos kvinnor; Uppmana incontinenc; händer när du har ett starkt behov av att urinera, men kan inte nå toaletten i tid. Detta kan inträffa även när blåsan håller endast en liten mängd urin. Vissa kvinnor kan ha någon varning innan de läcker misstag urin. Andra kvinnor kan läcka urin när de dricker vatten eller när de hör eller tryck rinnande vatten. Överaktiv blåsa är ett slags trängningsinkontinens. Men inte alla med överaktiv blåsa läcker urin.

Trängningsinkontinens orsakas av en överaktiv blåsa muskeln som driver urinen ut ur blåsan. Det kan orsakas av irritation i urinblåsan, emotionell stress, eller tillstånd i hjärnan, såsom Parkinsons sjukdom eller slaganfall. Många gånger läkarna inte vet vad som orsakar det.

Svaga muskler i de nedre urinvägarna; Problem eller skador antingen i urinvägarna eller i de nerver som styr urinering.