Vad är superfoods?

Vi undersöker bevisen bakom hälsopåståenden om 10 av de mest populära så kallade super.

Så kallade, eftersom det inte finns någon officiell definition av en “superfood” och EU har förbjudit hälsopåståenden om förpackningar utan stöd av vetenskapliga bevis.

Men det har inte hindrat många matmärken från finansiering akademiker att forska i hälsoeffekterna av deras produkt.

Den super trend utnyttjar det faktum att hälsosamma livsstilsval, inklusive kost, kan minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, stroke och cancer.

Vikten av en balanserad kost

Superfood “eller” super diet “?

Dietister undvika termen “superfood” och föredrar att tala om “super dieter”, där tonvikten ligger på en sund och balanserad kost, vilket illustreras av Eatwell plattan

Livsmedelsindustrin vill övertyga oss om att äta vissa livsmedel kan bromsa åldrandeprocessen, lyft depression, öka vår fysiska förmåga, och även vår intelligens.

Många av oss vill tro att äta en frukt, bär eller grönsaker som innehåller en viss antioxidant kommer att zappa en sjuk cell.

Problemet är att de flesta forskning om super testar kemikalier och extrakt i koncentrationer som inte finns i livsmedel i sitt naturliga tillstånd.

Vitlök, till exempel, innehåller ett näringsämne påstås bidra till att minska kolesterol och blodtryck. Men du måste äta upp till 28 klyftor en dag för att matcha de doser som används i labbet – något som ingen forskare har ännu inte varit modiga nog att prova.

Åtta tips för hälsosam kost

Livsmedel som har förhöjda till superfood status under de senaste åren inkluderar de rika på antioxidanter (såsom betakaroten, vitamin A, C, E, flavonoider och selen) och omega-3-fettsyror.

Antioxidanter är kemikalier tros skydda mot de skadliga effekterna av fria radikaler, som är kemikalier som produceras naturligt i varje levande cell och kända för att orsaka cellskador.

Detta är dock bevis om detta och andra hälsofördelar av antioxidanter ofullständiga. I en genomgång av den vetenskapliga bevis i 2011 (PDF, 188kb), Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) fann inga bevis för att antioxiderande verkan på fria radikaler som observerats i labbet var någon fördel för människors hälsa.

Å andra sidan tyder en del forskning att vissa antioxidanter kan vara skadligt (PDF, 2.72Mb).

Medan begreppet “mirakel mat” förblir en fantasi, det är ganska väl etablerat att fetma och alkohol är de två vanligaste orsakerna till större långvarig sjukdom och ökad risk för förtida död.

Superfoods: det bevis

Kost spelar en viktig roll i vår hälsa, men det finns oro för att alltför mycket fokus på enskilda livsmedel kan uppmuntra ohälsosam mat.

“Ingen mat, inklusive de märkta” supermat “, kan kompensera för ohälsosam mat”, förklarar Alison Hornby, en dietist och talesman för den brittiska Dietetic Association (BDA).

Om människor felaktigt tror att de kan “ångra” skador som orsakats av ohälsosam mat genom att äta en superfood, kan de fortsätta att göra rutinmässiga val som är ohälsosamt och ökar risken för långvarig sjukdom.

Ingen mat, inklusive de märkta “supermat”, kan kompensera för ohälsosam mat

Alison Hornby

Dietister undvika termen “superfood” och föredrar att tala om “super dieter”, där tonvikten ligger på en hälsosam och balanserad kost, rik på frukt och grönsaker och fullkornsprodukter.

Det finns goda bevis för att Medelhavsdieten kan minska risken för vissa kroniska sjukdomar och öka livslängden.

Denna diet innehåller massor av frukt och grönsaker, olivolja och grönsaker och mindre kött och mejeriprodukter än den typiska västerländska kosten.

Hornby säger: “När det gäller att hålla friska, är det bäst att inte koncentrera sig på någon mat i hopp om det kommer att fungera mirakel.

Alla obearbetade livsmedel från de stora livsmedelsgrupper kan betraktas som “super”. Alla dessa livsmedel är användbara som en del av en balanserad kost.

Du bör äta en mängd olika livsmedel, såsom beskrivits av Eatwell Guide, så att du får tillräckligt av de näringsämnen som kroppen behöver. Fokusera på att få dina fem portioner frukt och grönsaker per dag är ett perfekt sätt att börja.

Vi har slagit sig ihop med BDA att titta på bästa tillgängliga forskning för att se om de hälsopåståenden om 10 populära “superfoods” lägga upp. Klicka på de livsmedel som anges nedan för att se bevisen

07/06 /

07/06 /

Kom igång på vägen till en hälsosam diet med dessa praktiska livsmedel och nutrition tips

Vi undersöker bevisen bakom hälsopåståenden om de mest populära superfoods