vad är livsuppehållande?

Kroppen är en komplex maskin. Många organ och system ständigt arbeta för att hålla det friska. Vissa funktioner är så viktigt att du inte kan leva om de slutar. När de misslyckas, speciella medicinska procedurer, som brukar kallas livsuppehållande kan hålla dig vid liv tills din kropp är redo att ta över igen. Men ibland kroppen inte kan återuppta arbetet.

Om dessa system slutar fungera av någon anledning behöver livsuppehållande

När de flesta människor talar om en person som på livsuppehållande, är de oftast talar om en fläkt, som är en maskin som hjälper någon andas. En ventilator (eller respirator) håller syre som strömmar i hela kroppen genom att trycka in luft i lungorna. Den används tillfälligt tillstånd som lunginflammation, men det kan behövas längre tid för någon med lungsvikt.

En ände av ett rör går in i luftstrupen genom näsan eller munnen. Den andra änden ansluts till den elektriska pumpen. Vissa människor får medicin för att göra dem mer bekväm och sömnig medan på en andningsmaskin.

När en människas hjärta stannar, kommer läkarna att försöka starta om den. Dessa livsuppehållande metoder inkluderar HLR, som håller blod och syre flödar i hela kroppen, elchocker (kallas defibrillering) för att få hjärtat att slå igen, och medicin för att hjälpa hjärtat arbete.

Mindre akuta former av livsuppehållande inkluderar dialys för att filtrera gifter från blodet, och ett matningsrör eller en IV för att ge näring och vatten.

Läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal kommer att börja livsuppehållande omedelbart, om inte