vad är kranskärlssjukdom?

Kranskärlssjukdom (CHD) är en sjukdom där en vaxartad substans som kallas plack byggs upp inne i kranskärlen. Dessa artärer levererar syrerikt blod till hjärtmuskeln.

När plack byggs upp i artärerna, är tillstånd som kallas åderförkalkning. Uppbyggnad av plack sker över många år.

Med tiden kan plack hårdna eller spricka (bryta). Härdad plack smalnar hjärtats kranskärl och minskar flödet av syrerikt blod till hjärtat.

Översikt

Om plack brister, kan en blodpropp bildas på dess yta. En stor blodpropp kan mestadels eller helt blockera blodflödet genom en kransartär. Med tiden, brusten plack hårdnar också och smalnar hjärtats kranskärl.

Syn

Om flödet av syrerikt blod till hjärtmuskeln reduceras eller blockeras, kan angina eller en hjärtattack inträffa.

Angina är bröstsmärtor eller obehag. Det kan kännas som tryck eller klämma i bröstet. Smärtan kan också förekomma i axlar, armar, nacke, käke, eller tillbaka. Angina smärta kan kännas som matsmältningsbesvär.

En hjärtinfarkt uppstår om flödet av syrerikt blod till en del av hjärtmuskeln är avskuren. Om blodflödet inte återställs snabbt, börjar den del av hjärtmuskeln dör. Utan snabb behandling, kan en hjärtattack leda till allvarliga hälsoproblem eller död.

Med tiden kan CHD försvaga hjärtmuskeln och leda till hjärtsvikt och arytmier. Hjärtsvikt är ett tillstånd där hjärtat inte kan pumpa tillräckligt med blod för att tillgodose kroppens behov. Arytmier är problem med hastigheten eller rytmen av hjärtslag.

Livsstilsförändringar, läkemedel och medicinska procedurer kan hjälpa till att förebygga eller behandla kranskärlssjukdom. Dessa behandlingar kan minska risken för hälsoproblem.

Yaskary hade förlorat sin mor, far och faster till hjärtsjukdomar. Och hon visste att hennes liv skulle vara något undantag om hon vidtog åtgärder. Vid 49, kände hon en mild bröstsmärtor, och timmar senare, genomgick en quintuple bypass. Med bara en riskfaktor ökar din chans att utveckla hjärtsjukdom, och Yaskary vet hennes liv skonades eftersom hon förstod risken hon ärvt. Idag är hon stolt att sprida ordet om hjärtsjukdomar hos kvinnor. För henne, ärr på bröstet fungerar som en symbol för livet.

The Heart Truth är en nationell kampanj för kvinnor om hjärtsjukdomar och sponsras av theernment del av theernment.

Eileen var en två-pack om dagen rökare i 28 år. När hon drabbades av en hjärtattack, kirurgen öppnade hennes bröst och hittade en 98 procent blockering, och hennes artärer upplöstes. Eileen har inte rört en cigarett sedan den dagen. Hjärtsjukdomar kan förebyggas, och varje kvinna har befogenhet att sänka sina riskfaktorer. För Eileen, varje dag hon tillbringar – som en frivillig brandman och EMT, och med sin son och barnbarn – är en gåva.

The Heart Truth är en nationell kampanj för kvinnor om hjärtsjukdomar och sponsras av theernment del av theernment.

Mer än 100 medlemmar av gemenskapen samlades på kliniska Center i Bethesda, MD, för att öka medvetenheten om kvinnor och hjärtsjukdomar. Publiken bildade en gigantisk människohjärta för att hedra National Wear Red Dagen, som äger rum varje år på den första fredagen i februari. Talare vid händelsen ingår Dr Francis Collins, chef för; Dr. Gary H. Gibbons, chef för NHLBI, Dr. Griffin Rodgers, chef för National Institute of Diabetes and Digestive och Kidneysjukdomar, Dr. Janine Clayton, chef för byrån för forskning om kvinnors hälsa, och Dr John Gallin, chef för klinisk Center. För mer information om hjärtsjukdomar, gå till webbplatsen NHLBI. Om du delar den här videon på Twitter, använd #NationalWearRedDay.

Detta diskuterar NHLBI s exome sekvenseringsprojekt. Möjliggjorts genom den amerikanska Återvinning och Reinvestment Act of 2009, projektet förutsatt sex priser vid fem akademiska institutioner för att identifiera genetiska kopplingar till hjärta, lunga, och blodsjukdomar. Individuella studier kommer att behandla viktiga hälsofrågor, såsom hjärtinfarkt, stroke, KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom), högt blodkolesterol, högt blodtryck, övervikt och fetma, och andra.

Detta beskriver kranskärlssjukdom (CAD), dess symptom och komplikationer, och olika sätt att hantera CAD riskfaktorer.

CAD, även kallad kranskärlssjukdom, är den ledande dödsorsaken för både män och kvinnor i USA. CAD inträffar om plack byggs upp i artärerna i hjärtat. Plack smalnar i blodkärlen och minskar blodflödet till hjärtmuskeln. Detta kan leda till kärlkramp (bröstsmärtor eller obehag), en hjärtattack, hjärtsvikt eller arytmier (oregelbunden hjärtrytm).

Den goda nyheten är att livsstilsförändringar och läkemedel kan hjälpa till att kontrollera CAD riskfaktorer och förhindra eller fördröja sjukdomen. Livsstilsförändringar inkluderar sluta röka, efter en hälsosam kost plan, bibehålla en hälsosam vikt och vara fysiskt aktiv.

För mer information om att leva med och hantera CAD, gå till Health Ämnen Coronary Heart Disease artikeln.

understödda forskare rapporterar mer information om en banbrytande studie som meddelade preliminära resultat i september visar en lägre målblodtrycket kan rädda liv och minska risken för hjärt-kärlsjukdom hos en grupp av icke-vuxna diabetiker 50 år och äldre med högt blodtryck.

När en hjärtattack händer, kan eventuella förseningar i behandlingen vara dödligt.

Genom att känna till varningssymtom på en hjärtattack och hur man vidta åtgärder kan rädda ditt liv eller någon annans.

NHLBI har skapat en ny serie av informativa, lättlästa hjärtattack material för att hjälpa allmänheten att bättre förstå fakta om hjärtattacker och hur de ska agera snabbt för att rädda ett liv.

Klicka på länkarna för att ladda ner eller beställa NHLBI nya hjärtattack material

“Inte ta en chans med en hjärtinfarkt: Vet Fakta och agera snabbt” (finns även på spanska)

“Heart Attack: Vet symptom. Vidta åtgärder. ”

Relaterade direktörens meddelande

“Lär dig vad en hjärtattack Känns som-det kan rädda ditt liv”