vad är koronarangiografi?

Koronarangiografi (en-jee-OG-rah-avgift) är ett test som använder färg och speciella röntgenstrålning för att visa insidan av dina kranskärl. Kranskärlen leverera syrerikt blod till hjärtat.

En vaxartad substans som kallas plack (Plak) kan bygga upp inne i kranskärlen. Uppbyggnad av plack i kranskärlen kallas kranskärlssjukdom (CHD).

Med tiden kan plack hårdna eller spricka (bryta). Härdad plack smalnar hjärtats kranskärl och minskar flödet av syrerikt blod till hjärtat. Detta kan orsaka bröstsmärta eller obehag som kallas angina (en-JI-nuh eller AN-juh-Nuh).

Översikt

Om plack brister, kan en blodpropp bildas på dess yta. En stor blodpropp kan mestadels eller helt blockera blodflödet genom en kransartär. Detta är den vanligaste orsaken till en hjärtattack. Med tiden, brusten plack hårdnar också och smalnar hjärtats kranskärl.

Under koronarangiografi, är speciellt färgämne släpps ut i blodomloppet. Färgämnet gör kranskärlen syns på röntgenbilder. Detta hjälper läkare se blockeringar i artärerna.

Ett förfarande som kallas hjärtkateterisering (KATH-eh-ter-ih-ZA-avstånd) används för att få färgämnet i kranskärlen.

För denna procedur, som kallas en tunn, flexibel slang en kateter sätts in i ett blodkärl i armen, ljumske (övre delen av låret), eller hals. Röret är gängad i dina kranskärl, och färgämnet släpps ut i blodet. Röntgenbilder tas medan färgämnet som flyter genom kransartärerna.

Kardiologer (hjärtspecialister) brukar göra hjärtkateterisering på ett sjukhus. Du är vaken under förfarandet, och det orsakar liten eller ingen smärta. Du kan dock känna en viss ömhet i blodkärlet där katetern infördes.

Hjärtkateterisering orsakar sällan allvarliga komplikationer.