vad är djup ventrombos?

Djup ventrombos (Throm-BO-sis), eller DVT är en blodpropp som bildas i en ven djup i kroppen. Blodproppar uppstå när blod tjocknar och klumpar ihop.

De flesta djupa ven blodproppar uppstår i underbenet eller låret. De kan också förekomma i andra delar av kroppen.

En blodpropp i en djup ven kan lossna och färdas genom blodomloppet. Den lösa koagel kallas en embolus (EM-bo-lus). Det kan resa till en artär i lungorna och blockerar blodflödet. Detta tillstånd kallas lungemboli (PULL-mun-faldig EM-bo-lizm) eller PE.

PE är ett mycket allvarligt tillstånd. Det kan skada lungor och andra organ i kroppen och orsaka dödsfall.

Blodproppar i låren är mer benägna att bryta och orsaka PE än blodproppar i underbenen eller andra delar av kroppen. Blodproppar kan även bildas i vener närmare till hudens yta. Dock kommer dessa blodproppar inte bryta och orsaka PE.

Animationen nedan visar en djup ventrombos blodpropp. Klicka på “start” -knappen för att spela upp animeringen. Skrivna och talade förklaringar ges med varje ram. Använd knapparna i det nedre högra hörnet för att pausa, starta eller spela animationen, eller använd rullningslisten under knapparna för att gå igenom ramarna.

Installera flash,. Animationen visar hur en blodpropp i en djup ven i benet kan brytas av, reser till lungorna, och blockera blodflödet.

Animationen visar hur en blodpropp i en djup ven i benet kan brytas av, reser till lungorna, och blockera blodflödet.