urininkontinens

Urininkontinens – förlust av blåskontroll – är en vanlig och ofta pinsamt problem. Svårighetsgraden varierar från ibland läcker urin när du hostar eller nyser att ha ett behov av att urinera som är så plötslig och stark du inte får en toalett i tid.

Om urininkontinens påverkar dina dagliga aktiviteter, tveka inte att kontakta din läkare. För de flesta människor, kan enkla livsstilsförändringar eller medicinsk behandling lindra obehag eller stoppa urininkontinens.

Vissa människor upplever enstaka, mindre läckage av urin. Andra blöta sina kläder ofta.

Olika typer av urininkontinens omfatta

Du kan känna sig obekväma diskutera inkontinens med din läkare. Men om inkontinens är ofta eller påverkar din livskvalitet, är det viktigt att söka läkare eftersom urininkontinens kan

Urininkontinens är inte en sjukdom, det är ett symptom. Det kan orsakas av vardagliga vanor, underliggande medicinska tillstånd eller fysiska problem. En grundlig utvärdering av din läkare kan hjälpa till att avgöra vad som ligger bakom din inkontinens.

Vissa drycker, livsmedel och mediciner kan fungera som diuretika – stimulera blåsan och öka volymen av urin. De inkluderar

När ska en läkare

Tillfällig urininkontinens

Urininkontinens också kan orsakas av en lätt behandlingsbar medicinskt tillstånd, såsom

Urininkontinens kan också vara en ihållande tillstånd som orsakas av underliggande fysiska problem eller förändringar, inklusive

Ihållande urininkontinens

Faktorer som ökar risken att utveckla urininkontinens inkluderar

Vad kan du göra

Komplikationer av kronisk urininkontinens inkluderar

Vad du kan förvänta från din läkare

Om du har urininkontinens, kommer du antagligen att börja med att se din husläkare eller en allmänläkare. Du kan remitteras till en läkare som specialiserat sig på urinvägssjukdomar (urolog), eller om du är en kvinna, en gynekolog med särskild utbildning i kvinnliga problem med urinblåsan och urin funktion (urogynecologist).

särskild testning

Redo för mötet, hjälper det att

beteende tekniker

För urininkontinens, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Tveka inte att ställa andra frågor under din tid som de förekommer till dig.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, såsom

Det är viktigt att bestämma vilken typ av urininkontinens som du har. Denna information kommer att vägleda behandlingsbeslut.

Din läkare kommer sannolikt att börja med en grundlig historia och fysisk undersökning. Du kan sedan bli ombedd att göra en enkel manöver som kan visa inkontinens: stäng munnen, nypa näsan stängd och andas hårt.

Efter det kommer din läkare sannolikt rekommendera

Om ytterligare information behövs, kan din läkare rekommendera

Behandling för urininkontinens beror på typen av inkontinens, dess svårighetsgrad och den underliggande orsaken. En kombination av behandlingar kan behövas. Din läkare kommer sannolikt att föreslå de minst invasiva behandlingar först och gå vidare till andra alternativ endast om dessa tekniker misslyckas.

Din läkare kan rekommendera

Bäckenbottenövningar

Din läkare kan rekommendera att du gör dessa övningar ofta för att stärka musklerna som hjälper till att kontrollera urinering. Även känd som Kegel övningarna, dessa tekniker är särskilt effektiv för stressinkontinens, men kan också hjälpa till trängningsinkontinens.

elektrisk stimulering

Att göra bäckenbottenövningar, tänk dig att du försöker stoppa urinflödet. Sedan

mediciner

Medicinska apparater

För att hjälpa dig att identifiera och kontrakt rätt muskler, kan din läkare föreslår att du arbetar med en sjukgymnast eller prova biofeedback tekniker.

Elektroder tillfälligt införas i ändtarmen eller vagina för att stimulera och stärka bäckenbottenmuskulaturen. Gentle elektrisk stimulering kan vara effektiva för stressinkontinens och trängningsinkontinens, men du kan behöva flera behandlingar under flera månader.

Mediciner som vanligen används för att behandla inkontinens inkluderar

Anordningar för att behandla kvinnor med inkontinens inkluderar

Intervention behandlingar som kan hjälpa till med inkontinens inkluderar

Om andra behandlingar inte fungerar, kan flera kirurgiska ingrepp behandla de problem som orsakar urininkontinens

Om medicinska behandlingar inte helt kan eliminera din inkontinens, kan du prova produkter som hjälper lindra obehag och besvär av läckande urin

Problem med urinläckage kan kräva att du tar extra noga med att förhindra hudirritation

Om du har trängningsinkontinens eller natten inkontinens, gör toaletten bekvämare

Om du har funktionell inkontinens, kanske du

Det finns inga alternativ medicin behandlingar som har visat att bota urininkontinens. Inledande pilotstudier har visat att akupunktur kan ge vissa kortsiktiga fördelar, men det behövs mer forskning.

Om du är generad över en blåskontroll problem, kan du försöka att klara sig på egen hand genom att bära absorberande dynor, som bär extra kläder eller ens undvika att gå ut.

Men effektiva behandlingar finns tillgängliga för urininkontinens. Det är viktigt att be din läkare om behandling. Du kommer att vara på väg att återta en aktiv och säker liv.

Urininkontinens är inte alltid förebyggas. Men för att hjälpa till att minska risken

Besök din läkare

interventionella terapier

Kirurgi

Absorberande dynor och katetrar