ulcerös kolit graviditet faqs

Har inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) bör inte hindra dig från att starta en familj. Trots utmaningarna, kan kvinnor med ulcerös kolit (UC) har friska graviditeter. Men det är viktigt att veta hur din sjukdom kommer att påverka gravid och föda ett friskt barn.

Chansen att en kvinna med ulcerös kolit bli gravid är inte annorlunda än andra kvinnor i hennes ålder. Men även om UC inte direkt påverka fertiliteten, kan kvinnor som har opererats har svårare att bli gravid.

En fullständig kolektomi, när hela tjocktarmen avlägsnas och kirurgen skapar en intern ficka för att hålla avfallet, kan lämna ärrvävnad i bäckenområdet. Om du behöver genomgå en operation och vet att du vill ha barn, kan en partiell kolektomi med en påse på utsidan vara ett bättre val. Det kommer inte att påverka dina chanser att bli gravid. När du har haft barn, kan du ha resten av tjocktarmen tas bort och en påse gjord på insidan.

Det viktigaste du kan göra är att få aktiv UC under kontroll och i remission innan du försöker bli gravid. Om du blir gravid medan sjukdomen är fortfarande aktiv, det finns en god chans dina symtom kommer att fortsätta eller bli värre under graviditeten.

Aktiva UC skov kan lämna dig undervikt och utan de näringsämnen du behöver för att bli gravid och bära ett barn att sikt. Undervikt gör med ett missfall i första trimestern mycket mer sannolikt. Om du är underviktig, kan ditt barn för tidigt eller undervikt, alltför.

Så snart du börjar tänka på att bli gravid, boka tid för att se din läkare samt din OB-GYN. Prata med dem om hur du kontrollerar att du får den vård du behöver ha en hälsosam graviditet. En dietist kan hjälpa till att du äter en väl balanserad kost.

Som kvinnor utan UC, bör du ta en prenatal vitamin varje dag samtidigt som du försöker bli gravid och under graviditeten. Ibland järnet i prenatal vitaminer kan vara grov på ditt system, så att du kan behöva prova olika formuleringar.

Var noga med att få dina järnnivåer kontrolleras eftersom kvinnor med UC är benägna till anemi.

Du kan också behöva ta extra folsyra. Folsyra hjälper till att förhindra fosterskador, men UC, liksom sulfasalazin som används för att behandla det, kan göra det svårt för kroppen att absorbera folsyra.