typer av håravfall – ämne översikt

Det finns många typer av håravfall. Det är ofta kategoriseras beroende på när det sker under hårväxt cykel: anagen, catagen och telogen.

Den anagena fasen är när håret växer-din hårsäcken bildar en ny hårstrået. De flesta (90%) av håret på din hårbotten är i en tillväxtfas som varar från 2 till 6 år, Den katagen fas följer den anagena skede. Detta är en 1- till 2-veckors övergångsfas mellan anagen och telogen. Mindre än 1% av din hårbotten hår är i denna fas; Den telogena fasen är resten stadiet. Vid slutet av denna 3- till 4-månaders fas, en del av håret faller ut. Att förlora upp till 100 hårstrån per dag är normalt. När en håret faller ut, är en ny hår vuxit i samma hårsäcken, och den växande cykeln börjar igen.

Alopecia areata är en typ av håravfall som uppstår när immunsystemet angriper hårsäckarna felaktigt. Denna typ av håravfall börjar bli värre när hårsäckar in i vila (telogen) fas för tidigt.

Telogen effluvium har många orsaker. I denna typ av håravfall, ett stort antal hårstrån in i vilofasen (telogen), som orsakar utsöndring och gallring. Vanligtvis inte mer än 50% av håret påverkas, och håravfall kan förekomma upp till 3 månader efter den händelse som orsakar det. 1 Orsaker

Två typer av håravfall som inte är relaterade till hårväxt cykeln är trichotillomania och dragkraft alopeci.

Psykisk stress eller fysisk stress, såsom nyligen genomgången operation, sjukdom eller hög feber; Dålig kost, speciellt bristen på protein eller järn i kosten; Biverkningar av läkemedel, såsom blodförtunnande medel (antikoagulantia); Förändringar i hormonnivåer, såsom de som uppstår efter förlossningen, när du tar p-piller, eller vid menopaus.

Trichotillomani är ett tvångsmässigt beteende där en person drar hår i hårbotten, ögonfransar eller ögonbryn. Det är oftast ökade spänningar innan du drar i håret och en känsla av lättnad efteråt; Traction alopeci innebär håravfall runt kanten av hårfästet och är särskilt märkbar runt ansiktet och pannan. Den orsakas av din metod för hårstyling. Vissa frisyrer kan dra håret för hårt, till exempel, kan snäva flätor eller trånga hästsvansar orsaka håravfall.