typ 2-diabetes – ämne översikt

diabetes Trender

Typ 2-diabetes som händer när kroppen inte kan använda insulin på rätt sätt eller när bukspottkörteln kan inte göra tillräckligt med insulin.

Högt blodsocker kan skada många delar av kroppen, såsom ögon, hjärta, blodkärl, nerver och njurar. Det kan också öka risken för andra hälsoproblem (komplikationer).

Typ 2-diabetes är en annan än typ 1-diabetes. Vid typ 1-diabetes, förstör kroppens immunsystem de celler som frisätter insulin, så att över tiden i kroppen inte kan producera insulin alls. Vid typ 2-diabetes, gör kroppen fortfarande några insulin, men det kan inte använda det på rätt sätt.

Du kan få typ 2 diabetes om

Om du är överviktig, får lite eller ingen motion, eller har typ 2-diabetes i din familj, du är mer benägna att ha problem med hur insulin fungerar i kroppen. Typ 2-diabetes kan förebyggas eller fördröjas med en hälsosam livsstil, bland annat bor på en hälsosam vikt, att göra hälsosamma val av mat, och att få regelbunden motion.

Vissa människor har inte symptom, särskilt när diabetes diagnostiseras tidigt. Detta beror på att blodsockernivån kan stiga så långsamt att en person kanske inte vet att något är fel.

De vanligaste symtomen på högt blodsocker innefattar

Du kan få högt blodsocker av många skäl, bland annat att inte ta dina läkemedel mot diabetes, äta mer än vanligt (särskilt godis), inte utövar, eller kräkningar eller under mycket stress.

Om du tar läkemedel mot diabetes, kan du också ha problem med lågt blodsocker. Dessa symtom

Din kropp svarar inte som den ska på insulin. Detta gör det svårt för dina celler att få socker från blodet till energi. Detta kallas insulinresistens; Bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin.

Känsla mycket törstig; Urinera oftare än vanligt; Känsla mycket hungrig; Har dimsyn.

Svettas; Svaghetskänsla; Känsla skakig; Känsla mycket hungrig.