triglycerider: varför de är viktiga?

Triglycerider är ett viktigt mått på hjärthälsa. Här är anledningen triglycerider roll – och vad man ska göra om dina triglycerider är för höga.

Om du har hållit ett öga på ditt blodtryck och kolesterolnivåer, det finns något annat du kan behöva övervaka: din triglycerider. Att ha en hög nivå av triglycerider, en typ av fett (lipid) i blodet, kan öka risken för hjärtsjukdom.

Däremot kan samma livsstil som främjar hälsa hjälpa till att sänka din triglycerider, också.

Vad är triglycerider?

Triglycerider är en typ av fett (lipid) som finns i blodet. När du äter, omvandlar kroppen några kalorier det inte behöver använda direkt i triglycerider. Triglyceriderna lagras i dina fettceller. Senare, hormoner släppa triglycerider för energi mellan måltiderna. Om du regelbundet äter mer kalorier än du förbränner, särskilt “enkla” kalorier som kolhydrater och fett, kan du ha höga triglycerider (hypertriglyceridemi).

Vad som anses vara normalt?

Ett enkelt blodprov kan avslöja om dina triglycerider falla i en hälsosam intervall.

Din läkare kommer vanligtvis kontrollera höga triglycerider som en del av en kolesterol test (kallas ibland en lipid panel eller lipidprofilen). Du måste snabbt för nio till tolv timmar innan blodet kan dras för en noggrann triglycerid mätning.

Triglycerider och kolesterol är separata typer av lipider som cirkulerar i blodet. Triglycerider lagra oanvända kalorier och ge din kropp med energi, och kolesterol används för att bygga celler och vissa hormoner. Eftersom triglycerider och kolesterol inte kan lösas upp i blodet cirkulerar de i hela kroppen med hjälp av proteiner som transporterar lipider (lipoproteiner).

Vad är skillnaden mellan triglycerider och kolesterol?

Besök din läkare