tolerera laktosintolerans

Så var det inte förrän hon var borta på college att hennes symptom blev vanlig och smärtsam. “Jag gick i skolan i Chicago. Det fanns pizza överallt, och varje gång jag åt det, skulle jag fördubblats i smärta”, minns hon.

Janotta läkare far misstänks laktosintolerans (LI), oförmåga att smälta laktos, och föreslog hon tar laktas, ett piller version av enzymet normalt produceras i kroppen att smälta laktos. Efter att ha tagit tillägget nästa gång hon åt pizza, var hon symptomfri. Det fungerade.

Enligt vissa beräkningar, 75% av vuxna drabbas av någon grad av LI. Tillståndet drabbar 90% av alla asiater och hälften av alla svarta och latinamerikaner. Bland de nordvästeuropeiskt ursprung, dock endast 20% påverkas. Symtomen omfattar uppblåsthet, smärtsamma kramper och diarré, som regelbundet visas inom 15 till 30 minuter efter att ha ätit mejeriprodukter.

“Med mejeriprodukter märkta som tabu av många LI drabbade, de klipper ut de bästa källorna till kalcium i kosten”, säger Cecilia Pozo Fileti, R.D., en talesman för Dietetic Association.

“De måste fortfarande få kalcium” Pozo Fileti berättar att det finns många sätt att inkludera den i kosten. Det tar lite experimenterande. Metodisk trial and error kan låta folk veta hur mycket och vilka typer av mejeriprodukter de tål. Vissa människor kan tolerera ett glas mjölk så länge de dricker det med en måltid. Andra är verkligen intolerant och måste undvika även spår av mjölk – även från choklad av en chocolate chip cookie.

De som inte kan tolerera någon laktos alls, Pozo Fileti tillägger bör komplettera sin kost med kalcium och vitamin D och leta efter alternativa källor till kalcium.

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Kyckling, choklad, sallader, desserter, soppa