tips för värd vegan, vegetarian eller glutenfria gäster

Att ha en supé? Oavsett om det är ett speciellt tillfälle eller en avslappnad get-together, kan du tjäna läckra rätter som alla kommer att njuta.

Innan du planerar din meny, checka in med dina gäster. Är det någon som undviker salt eftersom de har högt blodtryck, eller titta på deras fett på grund av högt kolesterol? Vad sägs om gluten eller kolhydrater?

Från allergier till preferenser, det finns många skäl vissa livsmedel inte fungerar för vissa människor. Och det finns stora smak objekt som du kan tjäna för dem alla.

Vegetarianer inte äter kött, fågel eller fisk, men kan äta mejeriprodukter och ägg. Variationer på vegetarianism inkluderar

Lacto-vegetarianer äter inte kött, fågel, fisk, eller ägg, men äter mejeriprodukter.

Lacto-ovo-vegetarianer äter inte kött, fågel eller fisk, men äter ägg och mejeriprodukter.

Pescatarians inte äter kött, fågel, ägg, eller mejeriprodukter, men äter fisk.

Veganer äter inte några djurprodukter – inklusive kött, fågel, ägg, mejeriprodukter, och även honung, för vissa människor. Fullkorn, bönor, linser och tofu är populära vegan livsmedel som du enkelt kan ta med i huvudrätter.

Glutenfria kost helt undvika gluten, en typ av protein som finns i vete, råg och korn. Det finns ingen gluten i ris, potatis, majs, eller vissa fullkorn, inklusive quinoa. Det finns mycket mer än bröd att se upp för, och du kommer inte alltid se “gluten” på ingrediensförteckningen. Till exempel, malt (som är gjord av korn) och hydrolyserades vegetabiliskt protein (som ofta innehåller vete) är vanliga ingredienser i många livsmedelsbutik objekt. Soja innehåller vete, liksom många vinäger.

Dessa är de flesta av de livsmedel som är off-limits för glutenfri kost: vete, korn, råg, spelt, hirs, pasta, bröd, kex, panerad eller bearbetat kött eller fisk, tårta, kakor, öl, vit vinäger, kommersiella salladsdressing, snabbkaffe, mältat mjölk, konserverad lager eller soppa, curry, torr krydda blandningar, vissa Brunsås blandningar, och konserverad tonfisk (utom tonfisk som endast innehåller vatten och salt).

Tänk mixa och matcha. Erbjuder en mängd sidorätter, så att folk kan välja vad de vill.

Håll bröd från andra livsmedel, och inte använda den i fyllningar eller soppor, Los Angeles dietist Rachel Beller, RD, säger.

Ta det lugnt på salt när du lagar mat. Dina gäster kan lägga till sina egna salt och peppar vid bordet, om de vill.

Lämna muttrarna ut också. Ansel håller med om att det är lätt att anpassa rätter genom att tjäna specifika ingredienser på sidan. “För vegetarianer eller veganer, kan du göra en kött-fri pastasås för en spaghetti middag och servera köttbullar på sidan” dietist Karen Ansel säger.

Alla kommer att ha något som fungerar för dem, och det gör du en stor värd.

KÄLLOR

Rachel Beller, MS, RD, president, Beller Nutritional Institute.

Karen Ansel, RD.

FDA: “Food Labelin, glutenfri märkning av livsmedel, Återupptagande av kommentarperioden,” Federal Register, 3 aug 2011.

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Kyckling, choklad, sallader, desserter, soppa