som är i riskzonen för förmaksflimmer?

Förmaksflimmer (AF) drabbar miljontals människor, och antalet ökar. Män är mer benägna än kvinnor att få tillstånd. I USA, är AF vanligare bland vita än afroamerikaner eller latinamerikanska amerikaner.

Risken för AF ökar när du ålder. Detta beror främst på grund av risken för hjärtsjukdomar och andra förhållanden som kan orsaka AF ökar också som du ålder. Men ungefär hälften av de människor som har AF är yngre än 75.

AF är ovanligt hos barn.

Stora riskfaktorer

AF är vanligare hos personer som har

Andra riskfaktorer

AF är också vanligare hos människor som har hjärtattacker eller som just har opererats.

Andra villkor som höjer risken för AF inkluderar hypertyreos (för mycket sköldkörtelhormon), fetma, diabetes och lungsjukdomar.

Vissa faktorer kan också öka risken för AF. Till exempel, dricka stora mängder alkohol, i synnerhet berusningsdrickande, ökar risken. Även måttliga mängder alkohol kan utlösa AF hos vissa personer. Koffein eller psykisk stress kan också utlösa AF hos vissa personer.

Vissa data tyder på att människor som har sömnapné löper större risk för AF. Sömnapné är en vanlig sjukdom som orsakar en eller flera andningsuppehåll eller ytliga andetag medan du sover.

Metabola syndromet ökar också risken för AF. Metabola syndromet är namnet på en grupp av riskfaktorer som ökar risken för CHD och andra hälsoproblem, såsom diabetes och stroke.

Forskning tyder på att personer som får steroidbehandling med hög dos löper ökad risk för AF. Denna terapi används mot astma och vissa inflammatoriska tillstånd. Det kan fungera som en utlösande faktor i människor som har andra AF riskfaktorer.

Genetiska faktorer kan också spela en roll i att orsaka AF. Men deras roll inte helt kända.