rynkor

Rynkor, en naturlig del av åldrandet, är mest framträdande på solexponerade hud, såsom ansikte, hals, händer och underarmar.

Även genetik bestämma främst hudens struktur och konsistens är solexponering en viktig orsak till rynkor, speciellt för ljushyade människor. Andra faktorer, såsom föroreningar och rökning, även bidra till rynkor.

Om dina rynkor bry dig, har du fler alternativ än någonsin för att hjälpa jämna dem eller göra dem mindre synliga. Mediciner, hud-ytrenovering tekniker, fyllmedel, injicerbara och kirurgi toppar listan över effektiva rynkor behandlingar.

Rynkor är linjer och veck som bildas i huden. Vissa rynkor kan bli djupa sprickor eller fåror och kan vara särskilt märkbar runt ögon, mun och hals.

Om du är bekymrad över utseendet på din hud, se en hudläkare. Han eller hon kan bedöma din hud och hjälper dig att skapa en personlig hudvårdsplan. En hudläkare kan också rekommendera medicinska rynkor behandlingar.

Rynkor orsakas av en kombination av faktorer – vissa du kan styra, andra kan du inte

När du gör en tid hos en hudläkare, det är en bra idé att förbereda för mötet genom att göra en lista med frågor som du vill att din läkare för att svara. För rynkor, några grundläggande frågor att ställa din läkare

När ska en läkare

Vad du kan förvänta från din läkare

Tveka inte att ställa några andra frågor du har.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor, bland annat

mediciner

Om dina rynkor bry dig, har du många alternativ för att hjälpa jämna dem eller minska deras utseende. Rynkor behandlingar inkluderar

Kirurgiska ingrepp och andra tekniker

Aktuella retinoider. Härstammar från vitamin A, retinoider – såsom tretinoin (Renova, Retin-A) och tazarotene (Avage, Tazorac) – att du appliceras på huden kan minska fina rynkor, fläckar och hud ojämnheter.

Eftersom retinoider kan göra din hud brinna lättare måste du använda ett brett spektrum solskyddsmedel och bära skyddskläder dagligen. Retinoider kan orsaka rodnad, torrhet, klåda och en brännande eller stickande känsla.

Nonprescription rynkkrämer. Effektiviteten av anti-rynkkrämer beror delvis på de aktiva beståndsdelarna. Retinol, alpha hydroxy acid, antioxidanter och vissa peptider kan resultera i lätt till blygsamma förbättringar i rynkor.

Nonprescription rynkkrämer innehåller emellertid mindre av de aktiva beståndsdelarna än göra receptbelagda krämer. Resulterar därför, om någon, är begränsade och vanligtvis kortlivade.

En mängd av hud-resurfacing tekniker, injicerbara, fyllmedel och kirurgiska ingrepp finns att jämna ut rynkor. Var och en har sin egen uppsättning av potentiella resultat och biverkningar. Vissa studier tyder på att en kombination av behandlingar kan ge de mest tillfredsställande resultaten.

Laser, ljuskälla och radiofrekventa behandlingar. I ablativ (sårskada) laser, förstör en laserstråle det yttre lagret av huden (epidermis) och värmer den underliggande huden (dermis), stimulera tillväxten av nya kollagenfibrer. Som såret läker, smidigare, stramare hud former.

Det kan ta upp till flera månader att helt läka från ablativ laser. Riskerna inkluderar ärrbildning och ljusare eller mörkare hudfärg.

Nyare utvecklingar inom laserteknik, såsom nonablative fraktionerad laser, har minskat läkningstiden och minskade risker. Nonablative lasrar är bättre lämpade för personer med måttliga rynkor eftersom resultaten är subtila. Nonablative laserbehandling behöver vanligtvis upprepas oftare än vad ablativ behandling.

Det finns också en enhet som använder radiofrekvent istället för ljus för nonablative behandling som uppnår milt till måttligt stramare hud.

Kemisk peeling. Läkaren tillämpar en syra till de drabbade områdena, som brinner det yttre lagret av huden för att ta bort åldersfläckar och fräknar, samt rynkor.

Beroende på djupet av skalet, kan du behöva flera innan du ser en skillnad. Rodnad varar upp till flera veckor.

Dermabrasion. Detta förfarande innebär slipning (hyvling) ytskiktet av huden med en roterande borste. Planings avlägsnar hudytan, och ett nytt lager av hud växer i dess ställe.

Rodnad, skorpbildning och svullnad i allmänhet pågå ett par veckor. Det kan ta flera månader för små fingrar att blekna och för dig att se resultat.

Microdermabrasion. I likhet med dermabrasion, denna teknik avlägsnar bara ett tunt lager av hud. Denna teknik kräver vanligtvis en serie behandlingar för att ge resultat, möjligen så många som 16.

Du kan märka en lätt rodnad eller stickande känsla på de behandlade områdena. Microdermabrasion ger blygsamma, tillfälliga resultat.

Botulinumtoxin typ A (Botox). När det injiceras i små doser till specifika muskler, Botox håller musklerna från upphandlande. När musklerna inte kan dra, visas huden slätare och mindre rynkig.

Botox fungerar bra på rynka pannan linjer mellan ögonbrynen och över pannan och på crow’s-fötter på ögat hörnen. Resultat varar normalt ungefär tre till fyra månader. Upprepade injektioner behövs för att bibehålla resultaten.

Tänk på att resultaten varierar beroende på läge och djupet i dina rynkor. Men ingenting stoppar åldrandet av hud, så du kommer förmodligen behöva upprepas behandlingar för att upprätthålla fördelar.

Dessa procedurer vanligtvis inte täcks av försäkringar. Dessutom kan vilken som helst av de förfaranden som har biverkningar, så se till att diskutera dem med din läkare. Se till att din hudläkare eller plastikkirurg är speciellt utbildade och erfarna i den teknik som du funderar.

Många over-the-counter rynkkrämer och lotion lovar att minska rynkor och förhindra eller omvänd skador orsakade av solen. Men dessa produkter är inte sannolikt att göra en märkbar skillnad i din hud.

Food and Drug Administration (FDA) klassificerar dessa krämer och lotion som kosmetika, som definieras som inte har något medicinskt värde. Så FDA reglerar dem mindre strikt än vad det gör droger. Detta innebär att produkterna inte behöver genomgå rigorösa tester för säkerhet och effektivitet före godkännande att gå på marknaden.

Eftersom FDA inte utvärdera kosmetiska produkter för effektivitet, det finns ingen garanti för att någon over-the-counter produkt kommer att minska dina rynkor.

Här finns sätt att göra det mesta av din hudens utseende

Skydda din hud från solen. Skydda din hud – och förhindra framtida rynkor – genom att begränsa den tid du spenderar i solen och alltid bära skyddskläder, såsom vidbrättade hattar, långärmade skjortor och solglasögon. Dessutom använder solskyddsmedel när utomhus, även under vintern.

American Academy of Dermatology rekommenderar att du använder ett brett spektrum solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på 30 eller mer. Applicera solskydd generöst, och återanvända varannan timme – eller oftare om du simmar eller svettas.

Besök din läkare