livmoderframfall behandlingar och läkemedel

Om du har mild livmoderframfall, antingen utan symptom eller med symptom som inte stör dig, du förmodligen inte behöver behandling. Dock kan bäckenbotten fortsätta att förlora ton, vilket gör livmoderframfall allvarligare ju längre tiden går. Återkom med din läkare för att övervaka omfattningen av din prolaps och granska dina symptom.

Enkla åtgärder egenvård, såsom att utföra övningar som kallas Kegels att stärka bäckenmusklerna, kan ge symtomlindring. Att upprätthålla en hälsosam vikt och undvika tunga lyft kan bidra till att minska trycket på stödjande bäcken strukturer.

För avancerade fall av livmoderframfall, behandlingsalternativ omfatta

Vaginal pessar. Denna enhet passar inuti slidan och håller livmodern på plats. Används som tillfälligt eller permanent behandling, vagitorier finns i många former och storlekar. Din läkare åtgärder och passar dig för rätt enhet. Du får lära dig att sätta in, ta bort och rengör pessar. Du kanske kan ta pessaret över natten och sätt i det varje dag, andra vagitorier kan lämnas på plats under längre tidsperioder.

Men en vaginal pessar kan vara av begränsat värde om du har en allvarlig livmoderframfall. En pessar kan också irritera vaginala vävnader, möjligen till den grad att orsaka sår (sår) på vaginala vävnader, och det kan störa samlag.

Kirurgi. Att reparera skadade eller försvagade bäckenbotten vävnader, kan din kirurg utföra proceduren genom slidan, men ibland en bukoperation behövs. Kirurgisk reparation av framfall kan innebära att ympa din egen vävnad, vävnadsdonator eller något syntetiskt material på försvagade bäckenbottenstrukturer för att stödja dina bäckenorganen. Din kirurg kan rekommendera en hysterektomi, som tar bort livmodern.

I vissa fall är minimalt invasiv (laparoskopisk) kirurgi en möjlighet. Detta förfarande innebär mindre buken snitt, speciella kirurgiska instrument och en upplyst kamera-typ enhet (laparoskop) för att styra kirurgen.

Som kirurgi och kirurgisk metod din läkare rekommenderar beror på dina individuella behov och förutsättningar. Varje förfarande har för- och nackdelar som du behöver för att diskutera med din kirurg.

Om du planerar framtida graviditeter, kanske du inte vara en bra kandidat för kirurgi för att reparera livmoderframfall. Graviditet och förlossning av ett barn anstränga stödjande vävnader i livmodern och kan ångra fördelarna med kirurgisk reparation. Även för kvinnor med stora medicinska problem, kan risken för kirurgi uppväger fördelarna. I dessa fall kan pessar användning vara din bästa behandling val för besvärliga symtom.

Tala med din läkare för att lära dina alternativ, inklusive fördelar och risker.