kikhosta sjukdom

Kikhosta (pertussis) är en mycket smittsam luftvägsinfektion. I många människor, är det kännetecknas av en allvarlig hacking hosta följt av en högfrekvent andetag som låter som “whoop.”

Innan vaccinet har utvecklats, var kikhosta vara en barnsjukdom. Nu kikhosta drabbar främst barn för ung för att ha avslutat hela vaccinationsprogrammet och tonåringar och vuxna vars immunitet har bleknat.

symptom

Dödsfall i samband med kikhosta är sällsynta men oftast förekommer hos spädbarn. Det är därför det är så viktigt för gravida kvinnor – och andra människor som kommer att ha nära kontakt med ett spädbarn – som ska vaccineras mot kikhosta.

Rinnande näsa; Nästäppa; Röda, rinnande ögon; Feber; Hosta

När du har blivit smittad med kikhosta, det tar ca sju till tio dagar för tecken och symtom ska visas, men det ibland kan ta längre tid. De är vanligen milda vid första och påminner om en vanlig förkylning

Efter en vecka eller två, tecken och symtom förvärras. Tjockt slem ansamlas i dina luftvägar, vilket okontrollerbar hosta. Svår och utdragen hostattacker kan

Men många människor inte utveckla den karakteristiska skrik. Ibland är en ihållande hacking hosta det enda tecknet på att en tonåring eller en vuxen har kikhosta.

Provocera kräkningar; Resultera i en röd eller blå ansikte; Orsaka extrem trötthet; Avsluta med en gäll “whoop” ljud under nästa andetag av luft

Spädbarn kan inte hosta alls. I stället kan de kämpar för att andas, eller de kan även tillfälligt sluta andas.

Kräkas; Röda eller blå; Verkar vara kämpar för att andas eller har märkbara andningsuppehåll; Andas med ett kiknande ljud

orsaker

När ska en läkare

Ring din läkare om långvarig hosta trollformler orsaka dig eller ditt barn att

Kikhosta orsakas av bakterier. När en smittad person hostar eller nyser, är små bakterie laden droppar sprutas in i luften och andades in i lungorna av någon som råkar vara i närheten.

Kikhosta tros vara på uppgång av två huvudskäl. Den kikhostevaccin du får som ett barn bär så småningom bort. Detta lämnar de flesta tonåringar och vuxna är mottagliga för infektion under ett utbrott – och det fortsätter att vara regelbundna utbrott.

Dessutom, barn är inte helt immuna mot kikhosta förrän de har fått minst tre skott, lämnar dessa 6 månader och yngre som löper störst risk för att bli smittade.

Riskfaktorer

Tonåringar och vuxna återhämta sig ofta från kikhosta utan problem. När komplikationer uppstår, tenderar de att vara biverkningar av ansträngande hosta, såsom

Blåmärken eller spruckna revben; Abdominal hernias; Trasiga blodkärl i huden eller ögonvitorna

komplikationer

Hos spädbarn – särskilt de under 6 månaders ålder – komplikationer från kikhosta är allvarligare och kan innefatta

lunginflammation; Saktat eller slutat andas; Uttorkning eller viktminskning på grund av utfodring svårigheter; kramper; Hjärnskada

Eftersom spädbarn och småbarn löper störst risk för komplikationer från kikhosta, de är mer benägna att behöva behandling på sjukhus. Komplikationer kan vara livshotande för spädbarn yngre än 6 månader gamla.

Detaljerade beskrivningar av de tecken och symtom; Information om tidigare medicinska problem; Datum för vaccinationer; Information om de medicinska problemen med föräldrar eller syskon; Frågor du vill be läkaren

Förberedelse för mötet

Om du tror att du eller ditt barn har kikhosta, boka tid hos din husläkare eller barnläkare. Svåra symtom kan motivera ett besök på ett brådskande vårdcentral eller ett sjukhus akutmottagning.

Du kanske vill skriva ned följande information

När började hosta start ?; Hur lång tid tar en hosta stava allmänhet varar ?; Har något utlösa hosta ?; Har hosta någonsin orsaka munkavle eller kräkningar ?; Har hosta någonsin resulterat i en röd eller blå ansikte ?; Har du varit utsatt för någon med kikhosta?

Din läkare kommer att göra en fysisk undersökning och kommer att använda ett stetoskop att noga lyssna på dina lungor. Frågor kan din läkare be omfatta

En näsa eller hals kultur och test. Läkaren tar en svabb eller sug prov från det område där näsan och halsen möts (nasofarynx). Provet får därefter kontrolleras med avseende på tecken på förekomst av kikhosta bakterier .; Blodprover. Ett blodprov kan tas och skickas till ett laboratorium för att kontrollera antalet vita blodkroppar, eftersom vita blodkroppar hjälper kroppen att bekämpa infektioner, såsom kikhosta. Ett högt antal vita blodkroppar indikerar typiskt närvaron av infektion eller inflammation. Detta är en allmän undersökning och inte specifikt för kikhosta .; En lungröntgen. Din läkare kan beställa en röntgen för att kontrollera närvaron av inflammation eller vätska i lungorna, vilket kan inträffa när lunginflammation komplicerar kikhosta och andra luftvägsinfektioner.

Diagnostisera kikhosta i ett tidigt stadium kan vara svårt eftersom de tecken och symtom liknar dem i andra vanliga luftvägssjukdomar, såsom en förkylning, influensa eller bronkit.

Ibland kan läkarna diagnostisera kikhosta helt enkelt genom att fråga om symptom och lyssna på hosta. Medicinska tester kan behövas för att bekräfta diagnosen. Sådana tester kan omfatta

Vila mycket. En sval, tyst och mörkt rum kan hjälpa dig att slappna av och vila bättre .; Drick mycket vätska. Vatten, juice och soppor är bra val. Hos barn, särskilt uppmärksam på tecken på uttorkning, såsom torra läppar, gråt utan tårar och sällan urinering .; Ät mindre måltider. För att undvika kräkningar efter hosta, äta mindre, mer frekventa måltider snarare än stora .; Rena luften. Håll ditt hem fri från irriterande ämnen som kan utlösa hosta trollformler, såsom tobaksrök och rök från eldstäder .; Förhindra överföring. Täck hosta och tvätta händerna ofta, om du måste vara runt andra, bära en mask.

Tester och diagnos

Spädbarn är oftast på sjukhus för behandling eftersom kikhosta är farligare för denna åldersgrupp. Om ditt barn inte kan hålla nere vätskor eller mat, kan intravenös vätska vara nödvändigt. Ditt barn kommer också isoleras från andra för att förhindra att infektionen sprids.

2 månader; 4 månader; 6 månader; 15 till 18 månader; 4 till 6 år

Behandling för äldre barn och vuxna vanligtvis kan hanteras hemma.

Antibiotika dödar bakterier som orsakar kikhosta och hjälpa till att snabba återhämtning. Familjemedlemmar kan ges förebyggande antibiotika.

Behandlingar och läkemedel

Tyvärr är inte mycket tillgänglig för att lindra hosta. Over-the-counter hostmediciner, exempelvis, har liten effekt på kikhosta och avskräcks.

Följande tips om att hantera hosta trollformler gäller för alla som behandlas för kikhosta hemma

Ungdomar. Eftersom immunitet från kikhostevaccin tenderar att avta med 11 års ålder, läkare rekommenderar en booster skott i den åldern för att skydda mot kikhosta (pertussis), difteri och stelkramp .; Vuxna. Vissa sorter av varje 10-års stelkramp och difteri vaccin inkluderar även skydd mot kikhosta (pertussis). Detta vaccin kommer också att minska risken för din överföring av kikhosta till spädbarn .; Gravid kvinna. Hälsoexperter rekommenderar nu att gravida kvinnor får den kikhostevaccin mellan 27 och 36: e graviditetsveckan. Detta kan också ge ett visst skydd för spädbarnet under de första månaderna i livet.

Livsstil och huskurer

Det bästa sättet att förhindra kikhosta är med kikhostevaccin, som läkarna ger ofta i kombination med vacciner mot två andra allvarliga sjukdomar – difteri och stelkramp. Läkare rekommenderar börjar vaccination under spädbarnstiden.

Förebyggande

Vaccinet består av en serie av fem injektioner, vanligtvis ges till barn i dessa åldrar

Biverkningar av vaccinet är vanligen lindriga och kan innefatta feber, crankiness, huvudvärk, trötthet eller ömhet vid injektionsstället.

Läs mer om Kikhosta

1

Mer om Kikhosta

)