kärlsjukdomar – åderbråck, blodpropp, och mer

Smärtlindring Trender

Raynauds fenomen består av spasmer i små artärer i fingrarna och ibland tårna, som orsakades av exponering för kyla eller stress. Vissa yrkesexponering sätta på Raynauds. Episoderna producera en tillfällig brist på blodtillförsel till området, vilket gör att huden ser vita eller blåaktig och fryser eller stel. I vissa fall kan symptomen av Raynauds vara relaterade till underliggande sjukdomar såsom lupus, reumatoid artrit och scleroderma.

Buerger sjukdom som oftast drabbar de små och medelstora artärer och vener. Även om orsaken är okänd, finns det ett starkt samband med tobaksanvändning eller exponering. Artärerna i armar och ben blir minskat eller blockerade, vilket leder till bristande blodtillförsel (ischemi) till fingrar, händer, tår och fötter. Smärta uppstår i armar, händer och oftare, ben och fötter, även i vila. Med allvarliga blockeringar, kan vävnaden dö (kallbrand), som kräver amputation av fingrar och tår.

Ytlig ven inflammation och symtom på Raynauds vanligt förekommande hos personer med Buerger sjukdom.

Vener är flexibla, ihåliga rör med lock inuti kallade ventiler. När musklerna, ventilerna öppna och blod rör sig genom venerna. När dina muskler slappna av, ventilerna nära, hålla blodet flyter i en riktning genom venerna.

Om ventilerna i dina ådror skadas, kan ventilerna inte stänga helt. Detta gör att blodet kan flöda i båda riktningarna. När dina muskler slappna av, kommer ventilerna inuti den skadade venen (s) inte kunna hålla blodet. Detta kan orsaka ansamling av blod eller svullnad i venerna. Venerna bula och visas som rep under huden. Blodet börjar att röra sig långsammare genom venerna, kan det fastna på sidorna på kärlväggarna och blodproppar kan bilda.

Perifer vaskulär sjukdom (PVD) eller perifer arteriell sjukdom (PAD) kallas ibland “dålig cirkulation.” Det hänvisar ofta till förträngning av artärer i benen, vilket orsakar mindre blodflödet till musklerna. PAD kan också påverka armarna, magen och hals. Den orsakas av åderförkalkning av artärer (kolesterol plack som orsakar härdning och förträngning av artären) på grund av högt kolesterol, diabetes, rökning, högt blodtryck, inaktivitet och övervikt. Det vanligaste symtomet på PAD av benen är claudicatio, vilket är smärta som inträffar när hon gick och lättad med vila. Du kan också känna kramper eller trötthet i benen eller höft muskler när hon gick.