“Jag kämpade för att komma ut ur badet innan C25K”

Innan du börjar Couch till 5K (C25K), Loraine Mosley var överviktig, ur form och ibland även kämpat för att lyfta sig ur badet.

Löper risk att utveckla diabetes, grep engångs soffpotatis möjlighet att komma i form när en grupp arbetskamrater utmanade varandra att göra C25K tillsammans.

Programmet, med sin strukturerade körningar fick Loraine in i vanan att regelbunden motion, och när hon tog examen, hon känner en verklig telefon från att köra.

Efter i fotspåren av många C25K akademiker, försökte hon lokala parkrun inledningsvis bara att vara aktiv, men hon blev snart beroende av de fria, vecko 5km tids körningar.

Hur aktiv var du innan Couch till 5K?

Ett år och 31 parkruns senare Loraine, från West Sussex, har förlorat över 20 kg (3,1 stenar), tappade tre klänningstorlekar och rullade tillbaka år – alla, säger hon, tack vare att köra.

“C25K har hjälpt mig njuta av motion.”

Loraine Mosley

Jag var inte aktiv alls – jag var verkligen på soffan. Vissa dagar, promenad från ytterdörren till bilen på uppfarten var förmodligen den mest aktivitet jag fick. Jag åkte skidor ett par gånger om året, men eftersom tiden gick blev jag allt svårare. Mina ben var inte tillräckligt starka för att åka skidor i något annat än perfekta förhållanden, och jag började sitta ut en hel del körningar.

Jag behövde gå ner i vikt – Jag var 95kg (15 sten) – och behövs för att få montör. Vi hade en tävling på kontoret, med några av oss börjar C25K samtidigt. Vi sätter en straff den första att släppa ut var tvungen att köpa den andra en flaska drink, men vi alla gjorde det genom programmet. Det fanns ingen fri sprit, men jag fick mycket friskare, så jag tror att vi alla vann i slutändan.

Jag kan inte säga att jag haft hela programmet. Det fanns gånger jag hatade det! Efter den första körningen, jag var tvungen att ligga ner i en halvtimme. Jag kunde inte tro hur svårt det var. Nu ska jag gå ut för en timmes körning och må bra. Jag kommer aldrig att vara snabb, men det är inte viktigt för mig. C25K har hjälpt mig njuta av motion. Känsla mitt hjärta slå snabbare … jag njuta av känslan. Jag får en kick av att köra som jag aldrig har känt förut.

Vad motiverade dig att göra Couch till 5K?

C25K har förändrat mig enormt. Jag hade nedsatt glukostolerans och var på väg till typ 2-diabetes. Jag hade blivit så stor att jag hade börjat kämpa komma ut ur badet. Jag kunde inte hålla en konversation och gå för alla avstånd, och jag behövde tid för att få min andedräkt tillbaka efter gå uppför trapporna. När det gäller kläder, hade jag gått upp till en storlek 20 – och jag såg gamla!

Nu är mina glukosnivåer är normala, jag har haft att köpa en ny garderob – Jag har förlorat över 20 kg och mina jeans är nu en storlek 14. Jag har så mycket mer energi, ser år yngre och är mycket mindre stressade. Jag har slutfört ett par 10km körningar och har registrerat dig för min första halv maraton i september. Jag kan köra på övervåningen samtidigt ha en konversation och tror ingenting av det. Jag oroar mig inte om att få in och ut ur badet – Jag tycker bara liv så mycket mer.

Mångfalden av former och storlekar innebär att jag har aldrig känt generad om att köra [parkrun].

Loraine Mosley

Det fanns massor av prat om parkrun på C25K community på HealthUnlocked webbplats. Det verkade som en naturlig utveckling för många C25K akademiker. Jag ville inte gå till min första parkrun tills jag hade slutat C25K. Den första jag gjorde var i augusti 2013. En vän och jag hade kommit överens om att vi skulle försöka köra en gång i månaden för att hålla upp vår kör efter C25K. På något sätt som förvandlas till en gång i veckan. Parkrun är beroendeframkallande!

Hur hittade du Couch 5k?

Hittills har jag gjort 31 parkruns. Alla utom en av mina parkruns har varit på Tilgate parkrun i Crawley, West Sussex. Den andra var Bedford parkrun, när jag var tvungen att vara i området av en annan anledning – jag reste upp tidigt så jag kunde passa i en parkrun. Alla körningar hålls på en lördag kl 09:00, så det är lätt att planera runt dem.

Ja, har min gånger bättre. Min första gången var 41 minuter och 45 sekunder, min personliga rekord är 33:55, men jag vet att jag kan göra bättre. Mitt mål är nu att komma till den magiska 30!

Jag träffar i allmänhet vänner där, men jag brukar springa runt ensam. Vi kommer att ha en chatt före och efter våra körningar, men vi varje körning i vår egen takt. Jag har faktiskt lyckats få min make längs en gång, även om han gick en del av sträckan!

Jag har gjort nya vänner genom att gå körs. Det är definitivt en parkrun gemenskap. Jag skulle ha några betänkligheter alls gå vidare till en ny parkrun om jag var borta från hemmet på en lördag förmiddag.

Det är kul! Det faktum att det är tidsinställd ger dig något att sträva efter. På Tilgate vi inte alltid ta det för allvarligt: ​​vi kör regelbundet i maskeraddräkter! Det finns alltid människor att uppmuntra dig. Jag älskar marskalkar, som alla volontärer. Att se människor mycket äldre och mycket yngre ge det en go tar bort mina ursäkter om korta ben eller är gammal, och olika former och storlekar innebär att jag har aldrig känt generad om att köra.

Jag älskar atmosfären och positiv uppmuntran (för alla, inte bara de främre löpare), jag älskar det faktum jag kan inte lura mig om tiden. Det bidrar också till att Tilgate är en stor plats – det är vackert. Jag älskar också det faktum att nu kan jag göra det, medan det för år jag inte skulle ha haft ett hopp om att köra så långt.

22/07 /

Hur har Couch till 5K förändrat dig?

22/07 /

Ta din kör till nästa nivå med nya podcasts för Couch till 5K akademiker

Styrka och flexibilitet podcast serie och få en gratis personlig tränare

Gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt och lära sig de färdigheter för att hålla det med våra 12-veckors viktminskning guide

När var din första parkrun?

Hur många parkruns har du gjort?

Har parkrun förbättrat din kör?

Vem tror du tenderar att köra med?

Har du gjort nya vänner gör parkrun?

Hur parkrun hålla dig motiverad?

Vad tycker du om parkrun?

Hitta en Race

5K + rinnande podsändningar för C25K examinerade

Styrka och Flex

Viktminskning guide