gurkmeja: varför denna krydda är en bra medicin

Av Keri Glassman, MS, RD, CDN

Gurkmeja används i ayurvedisk medicin för behandling av inflammation – både inne och ute. Användningsområden cancerprevention och behandling samt behandling av reumatoid artrit och infektioner; Curcumin, ett ämne i gurkmeja, är forskat för förebyggande och behandling av cancer, och har visat lovande resultat i djurstudier. Håll dig till färska eller torkade och pulvriserade versioner tills mer forskning bedrivs och vi bättre förstå användningen av kosttillskott; I västvärlden, var gurkmeja först anammat som ett tyg färgämne. Sent att anta, vi är just nu studerar gurkmeja för sin roll i förebyggande, hantering och behandling av cystisk fibros och olika kardiovaskulära och neurologiska sjukdomar (som Alzheimers). Passera curry, puh-lease.

Innan du våg adjö till vintern, kasta ytterligare en pott av gryta på spisen (eller i den långsamma spis du fick för jul), eftersom ingenting är mer delish än en kryddig tagine, rostade-root-vegetarisk soppa eller asiatisk-inspirerad komfort livsmedel gryta; Tro det eller ej, kan du spela medicin (wo) man om du kämpar inflammation. Jag rekommenderar starkt med en antiinflammatorisk smoothie eller en anti-inflammatorisk te innan du når för over-the-counter smärtstillande medel; Gurkmeja löv, finns i Asien och specialmarknader, kan strös över gröna eller användas för att ånga fisk.

Exotiska saker fascinerar mig, och det finns inget mer spektakulär än den ljusa gula nyans av gurkmeja, en krydda genomsyrad av gamla Mellanöstern och Sydostasien mat, samhälle och medicinsk historia.

Även om du kanske har försökt gurkmeja i curry eller gul senap (gurkmeja läggs vackra färgen där), är det dags att vidga dina vyer. Jag ska berätta varför.

En matsked mald gurkmeja har 29 kalorier, nästan en gram protein, 2 gram fibrer och 6 gram kolhydrater. Det innehåller mineraler såsom mangan, fosfor och kalium. Gurkmeja innehåller också magiska näringsämnen – det slag som i praktiken trollformler för att hålla dig stark och frisk.

Gurkmeja, en släkting till ingefära, har lysande gult kött som permanent färgar, så bryter ut plasthandskar och gamla skärbräda om du arbetar med färska grejer. Om färsk inte är tillgänglig, gör som resten av oss, och gå för pulvret i krydda gången i din lokala livsmedelsbutik.

Det kan tyckas bakvända, men gurkmeja gör en stor anti- akne rengöringsmedel och ansiktstvätt. (Inflammation Reducer, minns?) Det är också tros minska tillväxten av oönskade ansiktshår. Jag lovar: Du kommer inte gulnar om du gör det rätt!

friska, läckra recept, från och äta gott magazine.

Kyckling, choklad, sallader, desserter, soppa