Förståelse bröst förändringar: En hälsa Guide för kvinnor

Du kanske har just fått en onormal mammogram resultat, eller kanske din vårdgivare, hittade en knöl i bröstet eller andra bröstet förändring. Tänk på att bröst förändringar är mycket vanliga. De flesta bröst förändringar är inte cancer. Det är mycket viktigt att få uppföljande tester som din vårdgivare ber dig.

Använd denna information för att hjälpa dig att följa upp med din vårdgivare efter en onormal mammogram fynd eller bröst förändring. Du kan också få tillgång till den här informationen som en e-bok eller PDF.

Kontrollera med din läkare om du märker att dina bröst ser ut eller känns annorlunda. Den bästa tiden att ringa är när du först märker ett bröst förändring. Vänta inte tills din nästa mammogram. Mammografi är tester för att kontrollera om bröstförändringar som ofta är alltför liten för dig eller din läkare att känna.

Alltid få bröst förändringar som dessa kontrolleras av din vårdgivare

Knöl eller fast känsla

Klumpar finns i olika former och storlekar. De flesta knölar är inte cancer. Om du märker en knöl i ett bröst, kontrollera andra bröstet. Om båda brösten känner likadant, kan det vara normal. Normal bröstvävnad kan ibland kännas knölig. Vissa kvinnor göra regelbundna bröstsjälv tentor. Gör bröstsjälvundersökningar kan hjälpa dig att lära dig hur dina bröst normalt att känna och göra det lättare att märka och hitta eventuella ändringar. Bröstsjälv tentor är inte en ersättning för mammografi.

Bröstvårtan eller förändringar

Bröstvårtan kan vara olika färger eller texturer. Bröstvårtan är inte ett vanligt tecken på cancer. Det kan orsakas av p-piller, vissa läkemedel och infektioner.

hudförändringar

De flesta kvinnor har förändringar i brösten under sin livstid. Många av dessa förändringar orsakas av hormoner, eller kan orsakas av den normala åldrandeprocessen. De flesta av dessa förändringar är inte cancer; de kallas godartade förändringar. Men om du märker ett bröst förändring, inte vänta tills nästa mammogram. Boka tid för att få det kontrollerat.

Jag ägna mer uppmärksamhet åt mina bröst eftersom min läkare gjorde uppföljande tester på förändringar som hittades.

Här är några sätt din vårdgivare kan hitta bröst förändringar

Klinisk bröst: Under en klinisk bröst, kontrollerar din vårdgivare dina bröst och bröstvårtor och under armarna för några onormala förändringar. Fråga din vårdgivare vid vilken ålder och hur ofta du bör ha en klinisk bröst. Under besöket är det viktigt att dela din personliga sjukdomshistoria och din familj sjukdomshistoria. Detta inkluderar problem eller sjukdomar som du eller familjemedlemmar har haft.

Mammogram: En mammogram är en x-ray bild av bröstvävnaden. Detta test kan finna tumörer som är för små för att känna. Under en mammografi, är varje bröst pressas mellan två plastplattor. Visst obehag är normalt, men om det är smärtsamt, berättar mammografi tekniker. Den bästa tiden att få en mammogram är i slutet av din menstruation. Det är när dina bröst är mindre anbud. Vissa kvinnor har mindre ömma bröst om de inte har någon koffein för ett par dagar innan mammografi. Efter röntgenbilder tas, skickas de till en radiolog, som studerar dem och skickar en rapport till din vårdgivare.

Magnetisk resonanstomografi, även kallad MRI, använder en kraftfull magnet, radiovågor, och en dator för att ta detaljerade bilder av områden inne i bröstet. MRI är ett annat verktyg som kan användas för att hitta bröstcancer. Dock inte MRI inte ersätta mammografi. De används förutom mammografi i kvinnor som löper ökad risk för bröstcancer. MRI har vissa begränsningar. Till exempel, kan de inte hitta bröst förändringar såsom mikroförkalkningar. MRI är också mindre specifika än andra tester. Detta innebär att de kan ge falskt positiva testresultat.

Ibland läkare rekommenderar MRI för kvinnor som löper ökad risk för bröstcancer på grund av

Du bör få en skriftlig rapport av dina mammogram resultat inom 30 dagar efter mammogram, eftersom det är lagen. Var noga med mammografi anläggningen har din adress och telefonnummer. Det är bra att få din mammogram på samma ställe varje år. På så sätt kan din nuvarande mammogram jämföras med tidigare mammografi.

Jag brukade tänka när en mammogram hittat något, var det cancer. Det visar sig att de flesta bröst förändringar är inte cancer.

Mammografi kan visa klumpar, förkalkningar och andra förändringar i bröstet. Röntgenläkaren kommer att studera mammogram för bröstförändringar som inte ser normal och för skillnader mellan brösten. När det är möjligt, kommer han eller hon jämföra din senaste mammogram med tidigare mammografi för att kontrollera förändringar. Mammografi är ett bra verktyg för att hitta bröst förändringar i de flesta kvinnor som inte har några tecken på bröstcancer. Men det inte identifiera alla bröstcancer, och många förändringar som hittas är inte cancer. Se din vårdgivare om du har en klump som inte sågs på en mammogram eller märker några andra förändringar bröst.

Klump (eller massa): Storleken, formen och kanterna på en klump ger radiologen viktig information. En klump som inte är cancer ser ofta mjuk och rund och har en tydlig, definierad kant. Klumpar som ser ut så här är ofta cystor. Se bröst förändringar och villkor: Att få uppföljande test resultat för mer information om cystor. Men om knöl på mammogram har en ojämn kontur och en oregelbunden form, behövs fler tester.

Beroende på storleken och formen på klump, kan din vårdgivare att be dig att ha

Förkalkningar: förkalkningar är avlagringar av kalcium i bröstvävnaden. De är för små för att kännas, men kan ses på ett mammogram. Det finns två typer: Macrocalcifications ser ut som små vita prickar på en mammogram. De är vanliga hos kvinnor över 50 år gammal. Macrocalcifications är inte relaterade till cancer och vanligtvis inte behöver fler tester. Mikroförkalkningar ser ut som små vita prickar på en mammogram. De är vanligtvis inte ett tecken på cancer. Men om de finns i ett område med snabbt delande celler, eller samlas på ett visst sätt, kan du behöva fler tester.

Beroende på hur många förkalkningar du har, deras storlek, och var de finns, kan din vårdgivare att be dig att ha en annan mammogram att ha en närmare titt på området och / eller ett test som kallas en biopsi för att kontrollera om tecken på sjukdom .

Även om jag var nervös, jag är glad att jag fick bröstbiopsi min läkare bad mig. Som jag väntade på mina resultat, hjälpte det att komma ihåg vad min läkare: “De flesta bröst förändringar är inte cancer.

Efter en onormal mammogram kan ytterligare uppföljande tester behövas för att lära sig mer.

Min läkare sa min mammogram hittat något “onormal”. Det skrämde mig, så jag gick tillbaka för fler tester. Det visade sig att jag hade en godartad cysta. Det var inte cancer. Det var en lättnad.

Ultraljud: En ultraljudsundersökning använder ljudvågor för att göra en bild av bröstvävnad. Denna bild kallas sonogram. Det hjälper radiologer att se om en klump eller massa är fast eller fylld med vätska. En vätskefylld klump kallas en cysta

MRI: Magnetisk resonanstomografi, även kallad MRI, använder en kraftfull magnet, radiovågor, och en dator för att ta detaljerade bilder av områden inne i bröstet. Ibland bröst klumpar eller stora lymfkörtlar påträffas under en klinisk bröst eller bröst själv examen som inte sågs på en mammogram eller ultraljud. I dessa fall kan en MRI användas för att lära sig mer om dessa förändringar.

Bröstbiopsi: En bröstbiopsi är ett förfarande för att avlägsna ett prov av bröstceller eller vävnad, eller en hel klump. En patolog letar sedan i prov under ett mikroskop för att kontrollera om tecken på sjukdom. En biopsi är det enda sättet att ta reda på om cellerna är cancer. Biopsier görs oftast i ett kontor eller en klinik på ett polikliniskt. Detta innebär att du kommer att gå hem samma dag som förfarandet. Lokalbedövning används för vissa biopsier. Detta innebär att du kommer att vara vaken, men du kommer inte att känna smärta i bröstet under förfarandet. Allmän anestesi används ofta för en kirurgisk biopsi. Detta innebär att du kommer att sova och kommer inte att vakna upp under förfarandet. Vanliga typer av bröstbiopsier inkluderar

Min läkare tyckte det kändes som en klump under en tenta. Hon sa att jag skulle få en biopsi. Jag var rädd. Men min läkare berättade för mig att det är alltid bäst att ta reda på exakt vad problemet är och ta hand om det tidigt.

De flesta bröst förändringar och villkor som finns av en kvinna själv eller under en mammogram inte bröstcancer. Många förhållanden (adenos, cystor, fett nekros, fibroadenomas och intraduktal papillomvirus) är godartade förändringar och inte öka risken för bröstcancer. Övriga villkor, såsom atypisk hyperplasi (ALH) eller atypisk duktal hyperplasi (ADH) eller lobulär cancer in situ (LCIS), anses vara riskfaktorer för bröstcancer. Dock kan vissa bröst villkor, såsom duktal cancer in situ (DCIS) blir cancer och är allvarligare, som är bröstcancer. Listan nedan ger information om dessa villkor och omfattar uppföljnings åtgärder som kan rekommenderas.

adenos

förkalkningar

cystor

fettnekros

fibroadenom

intraduktal papillom

atypisk hyperplasi

De abnorma cellerna som finns i dessa villkor inte är cancerceller. Om du har ALH, ADH eller LCIS, prata med en läkare som specialiserat sig på bröst hälsa. Beroende på din personliga och familjens sjukdomshistoria, kan den innehålla

behandling är nödvändig eftersom läkarna inte vet vilka fall av DCIS kan bli invasiv bröstcancer. Behandling för DCIS baserar sig på hur mycket av bröstet påverkas, där DCIS är i bröstet, och dess kvalitet. De flesta kvinnor med DCIS botas med rätt behandling.

val behandlingsalternativ för DCIS inkluderar

För att bättre förstå bröst förändringar, hjälper det att veta vad brösten och lymfsystemet är gjorda av. Bröst är gjorda av bindväv, körtelvävnad och fettvävnad. Bindväv och körtelvävnad ser tät, eller vitt på en mammogram. Fettvävnad är icke-tät, eller svart på en mammogram. Täta bröst kan göra mammografi svårare att tolka.

Bröst har lober, lobules, ledningar, en vårtgården och en bröstvårta.

Det lymfatiska systemet, som är en del av kroppens försvarssystem, innehåller lymfkärl och lymfkörtlar.

Det kan vara upprörande att märka en bröst förändring, för att få ett abnormt testresultat, eller att lära sig om en ny tillstånd eller sjukdom.

Många kvinnor väljer att få extra hjälp och stöd för sig själva. Det kan hjälpa att tänka på människor som har varit där för dig under utmanande gånger tidigare.

Jag försökte att inte låta bekymmer i morgon bry mig idag. Det innebar att räkna ut vad jag kunde och inte kunde kontrollera. Att prata med andra kvinnor hjälpte mig.

Du kanske vill prata med en annan läkare för att få ett andra utlåtande om din diagnos eller på din behandling. Många kvinnor gör. Och kom ihåg, det är viktigt att prata med en läkare som är specialiserad på bröstcancer eller i bröstet under förutsättning att du har.

Du kan prata med din vårdgivare att hitta

De flesta läkare välkomna en second opinion, särskilt när behandlingen är inblandad. Att få en second opinion är ofta täckt, eller ens behov av din sjukförsäkring. Att prata med en annan läkare kan ge dig sinnesfrid. Det kan också hjälpa dig att göra de bästa valen om din hälsa.

Det kan hjälpa att förbereda innan du träffar din vårdgivare. Använd listan nedan. Skriv ner de bröst förändringar du märker – liksom din personliga sjukdomshistoria och din familj sjukdomshistoria.

Tala om för din vårdgivare om bröst förändringar eller problem

Dessa är de bröst förändringar eller problem som jag har märkt

Detta är vad bröstet förändringen ser ut eller känns: (Till exempel:?? Är klump hård eller mjuk Har dina bröst känner anbud eller svullna Hur stor är klump Vilken färg är bröstvårtan)

Det är där bröstet förändringen är: (Till exempel: Vilken del av bröstet känns annorlunda Gör båda brösten kännas annorlunda eller bara ett bröst?)

Det är när jag först märkte bröstet förändring

Sedan dess är det förändringen jag har märkt: (Till exempel: Har det stannade samma eller blivit värre?)

Beskriv din personliga sjukdomshistoria

Jag har haft dessa bröst problem i det förflutna

Dessa är de bröstundersökningar och tester som jag har haft

Min sista mammogram var på detta datum

Min sista menstruation började detta datum

Dessa är de läkemedel eller örter som jag tar

Just nu, jag

Beskriv din familj sjukdomshistoria

Mina familjemedlemmar har haft dessa bröst problem eller sjukdomar

Dessa familjemedlemmar hade bröstcancer

De var denna gamla när de hade bröstcancer

Frågor att ställa om en biopsi rekommenderas

Frågor att ställa om dina biopsiresultat