Förstå Prostata Förändringar

“Denna information hjälpte mig att prata med min läkare om prostataförändringar och villkor.”

Du kan vara med prostatabesvär och vill lära sig mer om prostatacancer symptom och riskfaktorer, PSA screeningtest och villkor som inte är cancer, såsom en förstorad prostata (BPH) och prostatit.

Du kanske vill skriva ut detta häfte. PDF har praktiska listor, tips och medicinska bilder för att lära dig mer och prata med din läkare.

Prostatan är en liten körtel hos män. Det är en del av det manliga reproduktiva systemet. Prostatan är ungefär storleken och formen av en valnöt. Den sitter lågt i bäckenet, under urinblåsan och precis framför ändtarmen. Prostatan bidrar till att göra sperma, Vinter vätska som bär spermier från testiklarna genom penis när en man får utlösning. Prostatan omger en del av urinröret, ett rör som transporterar urin ut ur blåsan och genom penis.

Eftersom prostatakörteln tenderar att växa sig större med åldern, kan det pressa urinröret och orsaka problem i urinera. Ibland män i deras 30s och 40s kan börja att ha dessa urin symptom och behöver läkarvård. För andra är symptomen inte märks förrän långt senare i livet. En infektion eller en tumör kan också göra prostatan större. Var noga med att tala om för din läkare om du har något av urin symtom som anges nedan.

Tala om för din läkare om du har dessa urinvägssymtom

Allt äldre ökar risken för prostatabesvär. De tre vanligaste prostatabesvär är inflammation (prostatit), förstorad prostata (BPH, eller godartad prostataförstoring) och prostatacancer.

En förändring leder inte till en annan. Till exempel, inte har prostatit eller en förstorad prostata inte ökar risken för prostatacancer. Det är också möjligt för dig att ha mer än ett villkor samtidigt.

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln som kan bli följden av en bakterieinfektion. Det påverkar åtminstone hälften av alla män någon gång under sitt liv. Med detta villkor inte öka risken för någon annan sjukdom i prostatan.

Flera tester, såsom DRE och ett urintest, kan göras för att se om du har prostatit. Rätt diagnos av din exakta typ av prostatit är nyckeln till att få den bästa behandlingen. Även om du inte har några symtom ska du följa din läkares råd att slutföra behandlingen.

Akut bakteriell prostatit: Denna typ orsakas av en bakterieinfektion och kommer plötsligt (akut). Symtomen omfattar frossbrytningar och feber. Det finns ofta blod i urinen. Din PSA-nivå (se PSA-test) kan vara högre än normalt. Du måste gå till läkarmottagningen eller akuten för behandling. Det är den minst vanliga av de fyra typerna, men det är lättast att diagnostisera och behandla.

De flesta fall kan botas med en hög dos av antibiotika, tas för 7 till 14 dagar, och sedan lägre doser under flera veckor. Du kan också behöva läkemedel för att hjälpa till med smärta eller obehag. Om din PSA-nivån var hög, kommer det sannolikt att återgå till normal när infektionen är uppklarat.

Kronisk bakteriell prostatit: också orsakas av bakterier, gör denna typ av prostatit inte komma plötsligt, men det kan vara besvärande. Det enda symptomet du kan ha är urinvägsinfektioner som fortsätter att komma tillbaka. Orsaken kan vara ett fel i prostata som låter bakterier samlas i urinvägarna.

Antibiotisk behandling under en längre tidsperiod som är bäst för denna typ. Behandlingen varar från 4 till 12 veckor. Denna typ av behandling rensar upp cirka 60 procent av fallen. Långsiktigt kan låg dos antibiotika hjälpa till att lindra symtom i de fall som inte kommer att klara upp.

Kronisk prostatit eller kronisk bäckensmärta syndrom: Sjukdomen är den vanligaste men minst förstådda typ av prostatit. Hos män i alla åldrar från tonåren till äldre, kan dess symptom komma och gå utan förvarning. Det kan vara smärta eller obehag i ljumsken eller blåsområdet. Infektionsbekämpande celler är ofta närvarande, trots att inga bakterier kan hittas.

Det finns flera olika behandlingar för detta problem, baserat på dina symtom. Dessa innefattar antiinflammatoriska läkemedel och andra smärtkontrollbehandlingar, såsom varma bad. Andra läkemedel, såsom alfa-receptorblockerare, kan också ges. Alfablockerare koppla muskelvävnad i prostata för att urinera lättare. Vissa män behandlas med antibiotika i fall symptomen orsakas av en oupptäckt infektion.

Asymtomatisk inflammatorisk prostatit: Du har inte symptom med detta tillstånd. Det är ofta när du genomgår tester för andra sjukdomar, såsom att fastställa orsaken till infertilitet eller att leta efter prostatacancer. Om du har denna form av prostatit, kan din PSA-test visar ett högre antal än normalt.

Män med detta tillstånd är vanligtvis inte behandlas, men en upprepning PSA-testet vanligen göras om PSA numret är hög.

BPH står för godartad prostataförstoring. Godartade betyder “inte cancer,” och hyperplasi innebär onormal celltillväxt. Resultatet är att prostatan blir förstorad. BPH är inte kopplat till cancer och inte öka risken att få prostatacancer-men symptomen för BPH och prostatacancer kan vara likartade.

Urinflöde i en normal (vänster) och förstorad (höger) prostata. I diagrammet till vänster, flödar urin fritt. Till höger är urinflödet påverkas eftersom den förstorade prostatan trycker på urinblåsan och urinröret.

I värsta fall kan BPH leda till: en svag urinblåsa, återflöde av urin som orsakar urinvägs eller njurinfektioner, komplett block i flödet av urin och njursvikt.

Prostatakörteln är ungefär lika stor som en valnöt när en man är i 20-årsåldern. När han är 40, kan det ha ökat något större, till storleken av en aprikos. Med 60 års ålder, kan det vara storleken på en citron. Den förstorade prostatan kan trycker mot urinblåsan och urinröret. Detta kan sakta ner eller blockera urinflödet. Vissa män kanske tycker att det är svårt att starta en urinstråle, även om de känner behov av att gå. När urinstrålen har startat, kan det vara svårt att sluta. Andra män kan känna att de behöver urinera hela tiden, eller de väcks under sömnen med plötsligt behov av att urinera. Tidiga BPH symptom ta många år att bli besvärande problem. Dessa tidiga symtom är en kö för att se din läkare.

Vissa män med BPH hitta så småningom sina symptom vara irriterande nog att behöva behandling. BPH kan inte botas, men läkemedel eller kirurgi kan ofta lindra symptomen. Tala med din läkare om det bästa valet för dig. Dina symtom kan förändras över tiden, så se till att berätta för din läkare om eventuella ändringar.

Män med milda symtom av BPH som inte finner dem besvärande ofta väljer detta tillvägagångssätt. Expektans innebär att få årliga kontroller. Behandlingen påbörjas endast om symptomen blir alltför mycket av ett problem.

Om du väljer expektans, kan dessa enkla steg bidra till att minska symtomen

Vissa läkemedel kan göra BPH symptomen värre, så prata med din läkare eller apotekare om eventuella mediciner du tar såsom

Många amerikanska män med mild till måttlig BPH symptom har valt receptbelagda läkemedel över kirurgi sedan början av 1990-talet. Två huvudtyper av läkemedel används. En typ slappnar musklerna nära prostatan, och den andra typen krymper prostatakörteln. Några bevis visar att om man tar båda läkemedlen tillsammans kan fungera bäst för att hålla BPH symptom från att bli värre.

Tar dessa läkemedel kan bidra till att öka urinflödet och minska symtomen. Du måste fortsätta att ta dessa läkemedel för att förhindra symptom från att komma tillbaka. 5-alfa-reduktashämmare kan orsaka följande biverkningar i en liten andel av män inklusive: minskat intresse för sex, problem med att få eller behålla en erektion, och mindre mängd sperma med utlösning.

Det är viktigt att notera att ta dessa läkemedel kan sänka ditt PSA-test nummer. Det finns också belägg för att dessa läkemedel minskar risken att få prostatacancer, men om de kan hjälpa till att sänka risken att dö i prostatacancer är fortfarande oklart.

Antalet prostata operationer har gått ner under åren. Men verksamheten för BPH är fortfarande bland de vanligaste operationer för amerikanska män. Kirurgi används när symtomen är allvarliga eller läkemedelsterapi har inte fungerat bra. Var noga med att diskutera alternativ med din läkare och fråga om de potentiella kort- och långsiktiga fördelar och risker med varje förfarande.

Typer av kirurgi för BPH omfattar

Prostatacancer innebär att cancerceller bildas i vävnaderna i prostatan. Prostatacancer tenderar att växa långsamt i jämförelse med de flesta andra cancerformer. Cellförändringar kan börja 10, 20 eller till och med 30 år innan en tumör blir tillräckligt stor för att orsaka symptom. Så småningom kan cancerceller sprida (metastasera). Vid tiden symptom, kan cancern redan framåt.

Med 50 års ålder, väldigt få män har symptom av prostatacancer, men vissa precancerous eller cancerceller kan förekomma. Mer än hälften av alla amerikanska män har någon cancer i deras prostata körtlar vid en ålder av 80. De flesta av dessa cancerformer aldrig ett problem. De kan aldrig orsaka symptom eller bli ett allvarligt hot mot hälsan.

Prostatacancer kan sprida sig till lymfkörtlarna i bäckenet. Eller den kan sprida sig i kroppen. Den tenderar att sprida sig till skelettet. Så skelettsmärta, särskilt i ryggen, kan vara ett symptom på avancerad prostatacancer.

Vissa riskfaktorer har kopplats till prostatacancer. En riskfaktor är något som kan höja din risk att utveckla en sjukdom. Har en eller flera riskfaktorer betyder inte att du kommer att få prostatacancer. Det betyder bara att risken för sjukdomen är större.

Screening innebär testning för cancer innan du har några symtom. En screeningtest kan hjälpa till att hitta cancer i ett tidigt skede, när det är mindre sannolikt att ha spridit och kan vara lättare att behandla. Vid tiden symptom, kan cancern har börjat sprida sig.

De mest användbara screeningtest är de som har visat sig sänka en persons risk att dö i cancer. Läkare vet ännu inte om prostatecancerrastrering minskar risken att dö i prostatacancer. Därför stora forskningsstudier, med tusentals män, går nu på att studera prostatecancerrastrering. National Cancer Institute studerar kombinationen av PSA-testning och DRE som ett sätt att få mer exakta resultat.

Även om vissa människor känner att det är bäst att behandla alla cancer som hittas bland annat cancer hittas genom screening, kan prostatacancer behandling orsaka allvarliga och ibland bestående biverkningar. Vissa läkare är oroliga för att många män vars cancer upptäcks genom screening behandlas-och experieng biverkningar-i onödan. Tala med din läkare om risken för prostatacancer och ditt behov av screeningtest.

Stora studier tittar på hur prostatacancer kan förebyggas. Studier har visat att 5-alfa-reduktashämmare finasterid och dutasterid kan minska risken att utveckla prostatacancer, men om de kan minska risken för att dö av prostatacancer är fortfarande oklart.

Tala med din läkare om risken för prostatacancer och ditt behov av screeningtest.

Detta första steg kan din läkare höra och förstå “berättelsen” om din prostata problem. Du kommer att bli tillfrågad om du har symptom, hur länge du har haft dem, och hur mycket de påverkar din livsstil. Din personliga sjukdomshistoria omfattar även eventuella riskfaktorer, smärta, feber, eller problem att urinera. Du kan bli ombedd att ge ett urinprov för att testa.

DRE är ett standardiserat sätt att kontrollera prostatan. Med en handske och smörjas finger, din läkare känner prostatan från ändtarmen. Testet tar ca 10-15 sekunder.

Denna tentamen kontrollerar

DRE tillåter läkaren att känna endast en sida av prostata. En PSA-test är ett annat sätt att hjälpa din läkare att kontrollera hälsan hos din prostata.

US Food and Drug Administration (FDA) har godkänt användningen av PSA-testet tillsammans med en DRE för att upptäcka prostatacancer hos män 50 år och äldre. PSA är ett protein som gjorts av prostataceller. Den normalt utsöndras i kanaler i prostatan, där det hjälper till att göra sperma, men ibland det läcker in i blodet. När PSA är i blodet, kan det mätas med ett blodprov som kallas PSA-testet. I prostatacancer, blir mer PSA i blodet än normalt. Emellertid är en hög PSA-blodnivån inte är bevis på cancer, och många andra saker kan orsaka ett falskt-positivt testresultat. Till exempel är blod PSA-nivåer ofta ökat i män med prostatit eller BPH. Även saker som stör prostatakörteln – såsom att cykla eller motorcykel, eller har en DRE, en orgasm under de senaste 24 timmarna, en prostata biopsi, eller prostataoperation – kan öka PSA-nivåer.

En del prostatakörtlar producerar naturligt mer PSA än andra. PSA-nivåer gå upp med åldern. Afroamerikanska män tenderar att ha högre PSA-nivåer i allmänhet än män av andra raser. Och vissa läkemedel, såsom finasterid och dutasterid, kan orsaka en mans PSA-nivå för att gå ner. PSA-test används ofta för att följa män efter prostatacancer behandling för att kontrollera om tecken på cancer återkommer. Det är ännu inte känt för vissa om PSA-testning för att screena för prostatacancer kan minska en människas risk att dö av sjukdomen.

Forskare arbetar med att lära sig mer om PSA-testet förmåga att hjälpa läkarna skilja mellan prostatacancer och godartad prostataproblem, och det bästa man kan göra om man har en hög PSA-nivån. För nu, män och deras läkare använder PSA avläsningar över tiden som en guide för att se om det behövs mer uppföljning.

PSA-nivåer mäts i termer av mängden av PSA per vätskevolym testas. Läkare använder ofta ett värde av 4 nanogram (ng) eller högre per milliliter blod som ett tecken på att ytterligare tester, såsom en prostata biopsi, behövs. Din läkare kan övervaka ditt PSA hastighet, vilket innebär att förändringstakten i din PSA-nivå över tiden. Snabb ökning av PSA-värden kan tyda på cancer. Om du har en svagt förhöjd PSA-nivå, kan du och din läkare väljer att göra PSA-test på en regelbunden basis och titta på någon förändring i PSA hastighet.

Detta test används för män som har högre PSA-nivåer. Standard PSA-testet mäter det totala PSA, som omfattar både PSA som är ansluten, eller bunden till andra proteiner och PSA som är fri, eller inte är bunden. Testet mäter fri PSA fri PSA bara. Fritt PSA är kopplad till godartade prostata tillstånd, såsom BPH, medan bundet PSA är kopplad till cancer. Procentandelen fritt PSA kan hjälpa berätta vilken typ av prostata problem du har.

Du och din läkare bör prata om din personliga risk och fria PSA resultat. Sedan kan du bestämma tillsammans om du vill ha uppföljnings biopsier och i så fall hur ofta.

Det finns ingen magisk PSA-nivå under vilken man kan vara säker på att ha någon risk för prostatacancer eller över vilken en biopsi automatiskt ska utföras. En man beslut att ha en prostata biopsi kräver en tankeväckande diskussion med sin läkare, med tanke inte bara PSA-nivån, men även hans andra riskfaktorer, hans allmänna hälsotillståndet, och hur han uppfattar riskerna och fördelarna med tidig upptäckt.

Dr Howard Parnes, chef för Prostate och Urologic Cancer Research Group, Avdelningen för förebyggande av cancer, National Cancer Institute

Om dina symtom eller provresultat tyder på prostatacancer, kommer din läkare remittera dig till en specialist (en urolog) för en prostata biopsi. För en biopsi, är små vävnadsprover tas direkt från prostata. Din läkare kommer att ta prover från flera områden i prostatakörteln. Detta kan bidra till att minska risken att missa några delar av körteln som kan ha cancerceller. Liksom andra cancerformer, kan prostatacancer diagnostiseras endast genom att titta på vävnaden i mikroskop. De flesta män som har biopsier efter prostatacancerscreening tentor har inte cancer.

Ett positivt testresultat efter en biopsi innebär prostatacancer är närvarande. En patolog kommer att kontrollera din biopsiprov för cancerceller och kommer att ge det en Gleason poäng. Den Gleason score varierar från 2 till 10 och beskriver hur troligt det är att en tumör kommer att sprida sig. Ju lägre siffra, desto mindre aggressiv tumören och mindre sannolikt kommer att spridas. Alternativ behandling beror på scenen (eller omfattning) av cancern (stegen variera från 1 till 4), Gleason poäng, PSA-nivån, och din ålder och allmänna hälsa. Denna information kommer att finnas tillgänglig från din läkare och är noterat på din patologi rapport.

Fattar beslut om behandling av din prostatacancer är en komplex process. Många män tycker att det är bra att prata med sin läkare, familj, vänner och andra män som har mött liknande beslut.

Olika typer av läkare och annan sjukvårdspersonal hantera prostata hälsa. De kan hjälpa dig att hitta den bästa vården, svara på dina frågor, och besvara dina frågor. Dessa vårdpersonal inkluderar

Visa dessa yrkesgrupper som din partner-sakkunniga och medhjälpare i din vård. Att prata öppet med din läkare kan hjälpa dig att lära dig mer om din prostata förändringar och tester för att förvänta.