din tonåring sexuella läggning och könsidentitet – ämne översikt

Tonåringar vill ha ett svar på den eviga frågan: “Vem är jag?” En del av svaret ligger i deras sexuella själv. Tonåren kan vara en förvirrande tid. Hormoner, kulturella och grupptryck, och rädsla för att bli annorlunda kan orsaka många tonåringar att ifrågasätta sig på många områden, bland annat deras sexuella läggning och könsidentitet.

Könsidentitet är annorlunda. Det är din inre känsla om du är man eller kvinna.

Under tonåren, av samma kön “krossar” är vanliga. Vissa tonåringar kan experimentera sexuellt. Men dessa tidiga erfarenheter inte alltid innebära att en tonåring kommer att vara gay, lesbisk eller bisexuell som en vuxen.

För vissa tonåringar, men attraktioner samkönade inte blekna. De växer starkare.

För vissa människor, inte deras könsidentitet inte matchar deras fysiska kropp. Deras kropp är man eller kvinna, men inuti de känner att de är verkligen det motsatta könet. Människor som känner detta sätt hänvisar ofta till sig själva som “trans.”

Barn bilda sin könsidentitet tidigt. De flesta barn är övertygad om vid en ålder av tre att de är antingen flickor eller pojkar.

Känslan av att något är annorlunda kan också börja tidigt i livet. Många trans vuxna minns känslan skillnad mellan deras kroppar och vad de kände inne i unga år, i god tid före tonåren. Andra inte känner på detta sätt förrän långt senare i livet.

Många föräldrar har svårt att acceptera att deras barn kan vara gay, lesbisk, bisexuella eller transpersoner. Även om du kämpar med denna möjlighet, kom ihåg att det är viktigt att visa villkorslös kärlek till ditt barn.

Tonåringar som inser att de är lesbisk, homosexuella, bisexuella eller transpersoner ibland stanna “i garderoben” (inte avslöja sin sexuella läggning eller könsidentitet) under en lång tid, eftersom de är rädda för vad deras vänner, familj och andra kommer säger och gör. Detta kan vara mycket stressande och kan orsaka depression, ångest och andra problem.